Hoe werkt het contactonderzoek nu precies? GGD Noord- en Oost Gelderland belt iedere inwoner die positief is getest op COVID-19. In het gesprek worden de contacten van de besmette persoon in kaart gebracht. Hierbij gaat het om alle contacten vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot het moment van het gesprek.

U gaat in quarantaine als u positief getest bent. Laat anderen boodschappen voor u brengen, maar laat ze niet binnen.

Daarnaast wordt geprobeerd met de besmette persoon te achterhalen waar de mogelijke bron voor de infectie ligt. Zo worden clusters in kaart gebracht om vervolgens passende maatregelen te treffen.

Quarantaine

U gaat in quarantaine als u positief getest bent. U gaat ook in quarantaine omdat u in nauw contact bent geweest met een positief getest persoon, uw huisgenoot besmet blijkt met COVID-19 of omdat uw huisgenoot naast milde corona klachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Dit betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Als u tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt die lijken op het coronavirus stopt u na 10 dagen na het laatste contact met de persoon met COVID-19 met de quarantaine.

Belang van thuis blijven

U blijft thuis omdat u besmet bent met corona of nog niet weet of u besmet bent. Het is van belang om thuis te blijven zodat u geen andere mensen kunt besmetten met dit virus. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. Meer informatie over thuisquarantaine vindt u op www.rijksoverheid.nl/quarantaine.

Trek aan de bel

Als u lastig de dagelijkse dingen georganiseerd krijgt, neem dan contact op met ’t Baken of met Stichting Welzijn Lochem. Zij helpen u graag!

 

Deel dit artikel