Aan de slag met uw eigen compost met Etties tips! Ettie Segers is de compostspecialist van de natuurtuin. Wilt u zelf ook uw eigen compost? Ettie geeft u tips!

Ettie Segers in de natuurtuin in Lochem.

Goed voor de grond en het bodemleven

Compost maakt de grond vruchtbaarder en voorkomt dat de grond dichtslaat. Zo neemt de grond als het regent het water beter op. Door compost door uw tuin te verspreiden, voegt u organische voedingsstoffen aan de bodem toe, legt Ettie uit. Daarnaast leven er veel diertjes in een composthoop. Die breken het groen af tot humus. En vogels en andere dieren eten uiteindelijk ook deze beestjes weer. Compost is heel makkelijk zelf te maken, van groenafval dat u anders in uw groene bak afvoert en met middelen die u vaak kosteloos kunt verkrijgen.

De tips van Ettie

 • Tip 1: Een compostbak maakt u gemakkelijk zelf van 3 restpallets.
  Plaats ze in een u-vorm met twee palen en twee draadjes. Bijvoorbeeld bouwmarkten hebben geregeld pallets over. In overleg kunt u ze vaak wel ergens gratis afhalen.
   
 • Tip 2: Gooi uw groenafval op de hoop.
  Denk aan blad, gras, onkruid, zaagsel, keukenafval, papieren theezakjes, koffiepads en koffieprut met filter. Let op: geen gekookt eten, dat trekt ongedierte aan. En geen kunststoffen theezakjes, bijvoorbeeld van die driehoekjes; die verteren niet. Ook hout en dikke takken horen niet op de composthoop thuis. Daarmee kunt u de honingzwam binnenhalen, een parasiet die u echt niet in uw tuin wilt.
   
 • Tip 3: Werk in laagjes.
  Verwerk het maaisel van het hele gazon in een paar keer. Zo voorkomt u brand door broei.
   
 • Tip 4: Keer de composthoop een keer om,
  als het nodig is. Boven gaat naar onder, buitenkant naar binnen. De hoop krijgt lucht en verteert beter.
   
 • Tip 5: Het recept voor succes:
  begin met een emmer compost van de buurvrouw, voeg eventueel wat landbouwkalk toe aan de hoop en af en toe wat water. Landbouwkalk is goed voor de zuurtegraad. U kunt ook bij het tuincentrum compostmaker kopen, voor hetzelfde effect. Of neem contact op met de natuurtuin, dan hebben zij nog wel een emmertje over.
   
 • Tip 6: Verwerk de compost
  in de borders van uw tuin. Meng de compost met uw grond, of strooi het er gewoon overheen. Dat kan allebei.

Video en recept

Bekijk ook het filmpje met de tips. Ook vindt u daar een recept van Ettie voor het maken van compost.

Wilt u meer informatie over composteren?

Kijk dan op de website van de natuurtuin. Hier vindt u ook wanneer u Ettie of een van de andere vrijwilligers in de natuurtuin treft: www.ivn.nl > afdeling > noord-midden-achterhoek > werkgroep natuurtuin. Zij staan altijd open voor vragen.

De natuurtuin

In de hoek tussen de Albert Hahnweg en de Enkweg in Lochem ligt de natuurtuin. Tien vrijwilligers onderhouden samen de tuin. In de tuin groeien allerlei groenten, planten en fruit. Er is een watermeter in ontwikkeling. En er staat bijvoorbeeld een ‘vogelboom’ en ‘vleermuisbuis’. Ook is er klei, leem en veen. De natuurtuin ontwikkelt continu nieuwe aansprekende concepten die mensen aan het denken zetten. Meer weten? Lees dan op de website van de Natuurtuin wanneer u de vrijwilligers hier treft en kom gerust langs.

 

 

Deel dit artikel