Bertus Boers is hovenier en snoeit geregeld (fruit)bomen. Snoeien is belangrijk om de boom mooi in vorm te houden. Door uw fruitbomen te snoeien krijgen vruchten meer (zon)licht, daardoor rijpen ze beter.

Bertus Boers is hovenier en hij geeft u graag tips over het snoeien van uw fruitbomen.

Heeft of wilt u ook fruitbomen in uw tuin? En wilt u weten hoe u hem het beste kunt snoeien? Dan heeft Bertus vijf tips voor u.

  1. Snoei in de juiste tijd van het jaar. Bomen snoei je in rust. Dat is voordat ze uitlopen. Appel- en perenbomen snoei je het beste in januari en februari, als het niet vriest. Snoei steenfruit in maart of april. Steenfruit  zijn soorten zoals kers en pruim. Snoei deze soorten niet meer dan nodig. Dat doe je om ziektes te voorkomen en omdat deze soorten gevoelig zijn voor snoeien.
  2. Kies een boom die bij uw tuin past. Wilt u de hoogte behouden? Snoei bij aankoop van uw boom dan de zijtakken. Wilt u dat de boom niet hoog wordt? Dan knipt u de bovenste 1/3 uit uw boom. Dan groeit de boom niet veel verder. U kunt ook kiezen voor een leifruitboom. Die past ook in een kleine tuin. Een tuinder kan u hierbij helpen.  
  3. Verwijder het kruishout uit de boom. Dat zijn takken die elkaar al kruisend raken. Daardoor schuren ze. Dat maakt dat de takken dunner worden met de jaren en je kunt ziekte of rot krijgen.  
  4. Laat de bloemknoppen zitten als u snoeit. Bloemknoppen zitten er ook in januari al in. Zeker als uw boom al wat ouder is. Zonder bloemknoppen krijgt u geen fruit.
  5. Krijgt u geen vruchten? Wees niet teleurgesteld. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Sommige rassen bestuiven zichzelf en andere rassen hebben hulp nodig van een ander ras. Welke bomen hulp nodig hebben en van welk ras, leest u in bestuivingstabellen. Op www.lochem.nl/bestuivingstabellen vindt u de tabellen die Bertus Boers gebruikt. Dat de boom geen vruchten krijgt kan ook komen doordat vruchtbeginsels kapot vriezen door late nachtvorst. Of doordat er te weinig bijen in de buurt zijn voor de bestuiving. Die kunt u verwelkomen met bloemen in uw tuin.

Tipclip

De tipclip van Bertus met tips voor het snoeien van uw fruitboom vindt u op ons YouTubekanaal. Daar vindt u ook andere tipclips van inwoners die helpen om de biodiversiteit in uw omgeving te versterken.

Deel dit artikel