Digitale oplichting door spoofing

Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’. Bij spoofing nemen cybercriminelen een andere identiteit aan. De crimineel doet zich voor als uw bank, een verzekeringsmaatschappij, een overheidsinstantie of kennis of goede bekende. Hoe herkent u nu zo’n crimineel? U leest het in dit artikel.

Hoe gaat een oplichter te werk?

De oplichter kan zich telefonisch voordoen als iemand van uw bank. Door een trucje verschijnt ook daadwerkelijk vaak het telefoonnummer van de bank op uw telefoon. De oplichter zegt dat er wat mis is met je betaalrekening of bankaccount en vraagt je om geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening of veilige rekening. Dat heeft altijd haast en hij zet u onder druk om snel te handelen. Ook kan de oplichter vragen om privé- of inloggegevens.

Trap er niet in: Hang op, klik weg en bel uw bank!

  • Let op: banken vragen nooit om geld over te maken naar een andere rekening.
  • Let op: banken vragen nooit om persoonlijke gegevens.
  • Daarom: Verbreek de verbinding als je het niet vertrouwt.
  • Zoek zelf het telefoonnummer op van de instantie of bank en doe navraag.

Toch slachtoffer? Schaam u niet, doe aangifte!

Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van oplichting, dat hoeft absoluut niet. Deze criminelen gaan heel geraffineerd te werk. Ze maken misbruik van het vertrouwen dat u hebt in uw bank, de overheid of een familielid. Iedereen kan slachtoffer worden.

Meer informatie en advies

Er zijn online veel websites te vinden met tips en adviezen, zoals:

Deel dit artikel