We spraken Marcia, een van de coördinatoren die aanspreekpunt is voor de vluchtelingen. Zij vertelt vanuit hotel De Scheperskamp in Lochem: De meeste mensen komen uit het zuiden en oosten van Oekraïne. Soemy, Odessa en Kiev. Maar ook uit andere regio’s.

foto van Marcia
Vluchtelingen in de opvanglocaties zoeken elkaar op. Ze hebben steun aan elkaar. Ook het contact met de buurt is heel goed.

De eerste vluchtelingen kwamen op 24 maart. Daarna zijn er steeds meer bij gekomen. Hun eerste behoefte is eigenlijk rust. En duidelijkheid: Hoe lang kunnen we hier blijven? Wat kunnen we hier doen? En daarna komt al snel de vraag kunnen we scholing krijgen, kunnen we werk krijgen?

We proberen in het Engels te communiceren, Dat is wel een uitdaging. We gebruiken vaak een vertaal-app. Er zijn mensen die wel Engels spreken en die helpen elkaar ook. Ze tolken voor elkaar. En wat heel mooi is: twee leraressen Engels verzorgen Engelse les voor hun medebewoners.

Steun aan elkaar

De vluchtelingen zoeken elkaar op. Dat gaat steeds gemakkelijker. Ze hebben steun aan elkaar. Op EuroParcs verblijven de mensen in huisjes. Daar beginnen ze elkaar meer te vinden. Ze zijn heel behulpzaam. Bijvoorbeeld door te rijden voor iemand als ze zelf een auto hebben.

Het contact met de buurt is heel goed. Mensen zijn heel behulpzaam en welwillend. Als mensen willen helpen, vragen we om contact op te nemen met Stichting Welzijn Lochem. Op de website www.lochemdoet.nl kun je aangeven of je wilt helpen met diensten of met goederen. Stichting Welzijn Lochem stroomlijnt dat, zodat bewoners geholpen worden met dingen die ze op dit moment nodig hebben.

Activiteiten

Er worden ook veel activiteiten georganiseerd. Zo is in het hotel een winkeltje ingericht met kleding en andere artikelen. Voor mensen die dat nu nog even niet zelf kunnen betalen. Dat wordt ook gerund door vrijwilligers dus daar zijn we heel blij mee.

Informatie over vluchtelingenopvang is te volgen op www.lochem.nl/oekraine.

Gesprek in Gorssel

Op 11 mei gingen gemeente en Vastgoed Zorggroep in gesprek met bewoners van De Bloemenkamp en de buurt. Wethouder Robert Bosch was hierbij aanwezig namens het college. Eind mei komen de eerste appartementen beschikbaar als tijdelijke woning voor Oekraïense vluchtelingen. Ook vertegenwoordigers van de werkgroep Oekraïne waren aanwezig. Alle partijen blijven de komende tijd met elkaar in gesprek om de komst van de vluchtelingen voor te bereiden.
Deel dit artikel