Op 26 september 2019 is het 75 jaar geleden dat F/Sgt William Hurrell met zijn toestel, een Hawker Typhoon, neerstortte in het weiland aan de Scheuterdijk in Eefde. Tijdens een herdenking wordt stilgestaan bij het feit dat deze nog maar 21-jarige Britse piloot zijn leven gaf voor onze vrijheid. Aansluitend geven burgemeester Sebastiaan van ’t Erve en ooggetuige van de crash Gerrit van Zeijts het startsein voor de werkzaamheden. Genodigden ontvingen een uitnodiging.

Herdenkingsplechtigheid

De herdenking is bij het monument voor F/Sgt William Hurrell in Eefde, in aanwezigheid van burgemeester Sebastiaan van ’t Erve, ooggetuige de heer Gerrit van Zeijts, veteranen, Oudheidkundige vereniging De Elf Marken (initiatiefnemer van het monument), omwonenden, bergingsaannemer Leemans B.V. en andere genodigden.

Planning berging

De Stafofficier Vliegtuigberging, majoor Bart Aalberts van de Koninklijke Luchtmacht, leidt de berging van het vliegtuigwrak. De berging valt onder het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken. Het lichaam van de Britse vlieger werd nooit gevonden en is mogelijk met het vliegtuig begraven. De hoop bestaat om de vermiste piloot een eervolle laatste rustplaats te geven. De planning van de berging is op hoofdlijnen:

  • 26 september   Startsein berging
  • Oktober            Voorbereidend veldwerk
  • 11 november    Start opgraven
  • 20 november    Bezoekersdag
  • 24 november    Einde zoektocht en berging

 

Deel dit artikel