Henk van Zeijts uit Eefde was namens GroenLinks de afgelopen vier jaar wethouder in onze gemeente. Vandaag neemt hij officieel afscheid. Van collega’s, inwoners en belanghebbenden van de verschillende dorpsraden en organisaties. Hij zette tijdens zijn wethouderschap klimaat, energie en biodiversiteit steviger op de kaart. En leverde een bijdrage aan het sociale en culturele leven.

foto van de afscheidnemende wethouders

Als Henk zijn wethouderschap in een notendop moet omschrijven zegt hij: “Het is heel divers en afwisselend. Je kunt richting geven. Je helpt mensen individueel verder, maar ook grote groepen binnen onze gemeente. Het is gewoon heel betekenisvol wat ik heb mogen doen de afgelopen vier jaar.” Henk vindt het jammer dat zijn termijn niet verlengd wordt. GroenLinks valt buiten de coalitie en Henk neemt weer plaats in de gemeenteraad.

Trots op biodiversiteitsplan

Het meest trots is Henk op het biodiversiteitsplan ‘Lochem natuurlijk’ dat tijdens zijn ambtsperiode is opgesteld. “We hebben biodiversiteit heel tastbaar gemaakt. Je ziet dat het steeds meer mensen aanspreekt. Ook buiten zie je het letterlijk veranderen. Gazons veranderen op bepaalde plekken in bloemenweiden. In Eefde en Gorssel is er schapenbegrazing. En de bermen in het buitengebied maaien we nog maar een keer per jaar. Dit is heel goed voor de insecten. Heel belangrijk is dat er voor de gemeentelijke laanbomen nu eindelijk een stevig structureel budget is voor snoeionderhoud en herplant.”

Klimaat en energie

De afgelopen vier jaar zijn er ook vele maatregelen genomen voor klimaat en energie. “Het is mooi om te zien dat er de afgelopen jaren zoveel zonnepanelen op huizen en bedrijven en in zonneparken zijn bijgekomen. Samen goed voor de helft van het huidige elektriciteitsverbruik in de gemeente.” Regelmatig trof Henk een kritische gemeenteraad of inwoners tegenover zich als het over zonneparken of windmolens ging. “Ik voelde me soms ‘mister windmolen’. Hier ging heel veel tijd in zitten. Het is goed dat de discussie hierover op gang is gekomen en dat mensen wakker worden. We moeten flinke stappen maken om de klimaatdoelen te behalen. En om niet afhankelijk te zijn van Rusland voor gas.”

Sociaal en cultureel Lochem

Verder is hij trots op ’t Baken, dat inwoners één duidelijke plek biedt voor vragen rond zorg (Wmo en jeugdhulp), werk en inkomen. “We geven nu ook steeds meer aandacht aan preventieve activiteiten, waardoor mensen gezonder blijven en minder snel zorg nodig hebben. Denk hierbij ook aan het tegengaan van eenzaamheid, schulden en schooluitval. Op cultureel vlak ben ik blij met het extra budget voor de Schouwburg Lochem, zodat deze behouden blijft.”

Leermomenten

Henk heeft, zeker in de coronatijd, geleerd dat persoonlijk contact erg belangrijk is. “En voorbereiding. Dat is alles. Dat deed ik vaak in de weekenden, zodat ik wat meer lucht had in de werkweek zelf.” Ook heeft de afzwaaiende wethouder geleerd dat niets vanzelf gaat. “Je moet vaak achter dingen aan, anders blijft het liggen.” Zelf dacht Henk altijd dat lintjes knippen maar onzin was. Net als de lintjesregen. “Maar daar kijk ik nu zo anders naar. Je ziet echt hoeveel het betekent voor mensen. Ik deed het altijd met heel veel plezier.”

Typisch Henk van Zeijts

Wat is nu eigenlijk typisch ‘Henk van Zeijts’? “Ik denk wel mijn relativering en droge humor. En ik ben van zorgvuldig taalgebruik. Woorden doen er toe. Bijvoorbeeld ‘mens’ klinkt toch anders dan ‘cliënt’. Verder hoor ik dat ik een verbinder ben, laagdrempelig en aardig.” Henk lacht: “Wethouders kunnen dus ook aardig zijn!” Zijn wens voor de inwoners van onze gemeente heeft hier ook mee te maken. “Blijf altijd op een nette en relaxte manier met elkaar in gesprek. Zo bereik je echt meer!”

De toekomstplannen van Henk

“Ik blijf politiek actief als gemeenteraadslid. Daarnaast keer ik terug naar mijn oude werk bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Maar eerst ga ik toch echt proberen om het een paar maanden wat rustiger aan te doen. Tijd voor mijn gezin nemen. Reflecteren en kijken wat ik nu allemaal geleerd heb. En wie weet kom ik nog op nieuwe ideeën voor mijn werkzame leven.”
Deel dit artikel