Tjitske Ypma heeft met Ponyclub Eefde een heg van verschillende soorten haagplanten aangelegd, die passen in het landschap. Hagen zijn belangrijk in het landschap, want ze bieden voedsel en een schuilplaats aan insecten en vogels. Ze zorgen ook voor gevarieerd en gezond voedsel voor de paarden in de wei. Dan gaat het vooral om blad, bij de zwarte bes werkt het blad reinigend. De bessen en hazelnoten kunnen mensen ook eten, en wat dacht je van een lindebladsalade? Kinderen leren zo dat gezond en lekker eten uit de natuur komt.

Tjitske Ypma

Tjitske heeft  10 tips voor u als u ook een heg in uw tuin wilt.

  1. Zoek een geschikte plek voor een heg. Een heg houdt wind tegen en biedt privacy en schaduw. Bedenk goed waar dat van pas komt in uw tuin.
  2. Plant tussen november en maart. Dan zijn de planten in rust. Het beste plant u in het najaar, een nat seizoen. De planten kunnen dan goed wortelen. Plant niet als de grond kletsnat is, erg droog, als het vriest of als de grond bevroren is.
  3. Kies de soort heg. Denk hierbij vooral aan soorten die passen in het Achterhoekse landschap. Insecten in Nederland gedijen het beste bij de planten die hier van nature voorkomen. En dus hebben ook de vogels het meeste aan de inheemse hagen. Denk aan een hazelaar, wilg, linde, roos of zwarte bessen-haag.
  4. Graaf een geul. Maak de geul twee keer zo diep en twee keer zo breed als de wortelkluit. Span voor een strakke lijn een draadje. Vul de geul met water. Maakt u een heg die langer is dan tien meter? Schakel dan een bedrijf in voor het graafwerk. Zo houdt u het leuk voor uzelf. 
  5. Plant je haagplanten zonder pot? Bescherm dan de wortels door ze voor het planten in het water te zetten en de planten af te dekken. Vijf minuten in de zon of wind kan wortels al beschadigen.
  6. Plaats de haagplanten. Maak een ruim plantgat en zet de planten even diep in de grond als op de kwekerij. Losse grond onder de wortels geeft de wortels ruimte om te groeien.
  7. Schep alle grond weer bij de heg. Zorg voor een klein heuveltje langs beide kanten van de heg. In de geul kunt u de heg ’s avonds water geven als het droog is. De eerste weken is dagelijks goed water geven verstandig. Daarna liever eens per week flink (een goede emmer per meter). Zo infiltreert het water dieper en wortelt de heg dieper.
  8. U hoeft uw heg niet te bemesten. Planten en schimmels werken samen volgens een ingenieus uitwisselingssysteem mycorrhiza. Dat wordt onderbroken als de planten ‘gratis’ mest krijgen.
  9. Als de heg groot genoeg is om te snoeien, laat bij het snoeien het snoeimateriaal dan liggen voor de dieren.

Bekijk Tjitske ook op YouTube

Deel dit artikel