Harrie Pelgrim is vrijwilliger bij de Vleermuiswerkgroep Gelderland (VleGel). De meeste vleermuizen zien we zelden. Toch zijn ze van de lente tot de herfst elke nacht op pad voor een insectenhapje. Zo houden ze de insectenstand in balans. Wist u dat een vleermuis wel 1000 insecten per nacht eet?

foto van Harrie Pelgrim
Harrie Pelgrim weet alles over vleermuizen.

In Nederland leven wel 18 soorten vleermuizen. Over de hele wereld zijn 1400 soorten. Naast insecteneters zijn er ook vleermuizen die voor de bestuiving tussen tropische planten zorgen en vleermuizen die fruit eten. De vleermuizen in West Europa zijn insecteneters.

Onderzoek

VleGel werkt mee aan een onderzoek over de bestrijding van de buxusmot en de eikenprocessievlinder. ‘We verzamelen de keuteltjes van vleermuizen. Daarmee doen we DNA-onderzoek naar de prooien die ze hebben gevangen en opgegeten’, vertelt Harrie Pelgrim.

Iedereen kan iets doen

Harrie Pelgrim geeft u hiervoor tips. Hij doet dat vanaf een vleermuiskast bij Domein Groot Besselink in Almen. Deze camping houdt graag rekening met vleermuizen.

U kunt ‘natuur inclusief bouwen’. Dat betekent dat u rekening houdt met de natuur als u bouwt.

  1. Leg een begroeid dak aan of begroeide gevel. Zeker bij verschillende beplanting biedt u zo schuilgelegenheid aan allerlei dieren, van vogel tot vlinder tot vleermuis. U kunt klimop tegen een muur (van de schuur bijvoorbeeld) laten groeien: hier schuilen vogels en vleermuizen in.
  2. Maak een inbouwsteen met schuilgelegenheid in een woning/aanbouw of schoorsteen. Vleermuizen veroorzaken geen overlast en hun uitwerpselen ruimt u eenvoudig op. Of neem contact op met VleGel. Zij kunnen de keuteltjes gebruiken voor hun onderzoek.
  3. Laat fauna-onderzoek uitvoeren voor je gaat isoleren. Isoleer niet in de kraamperiode van mei tot eind augustus. Soms zitten dan meer dan 100 vleermuizen in de spouw!

Ook als u geen (bouw)plannenheeft kunt u iets betekenen voor de vleermuis:

  1. Haal uw kat een uur voor zonsondergang binnen. Een kat vangt regelmatig een vleermuis. En misschien heeft die vleermuis net een jonkie.
  2. Hang een vleermuiskast op. Liefst in de zon, op het zuid(westen). Houd de aanvliegroute vrij en hang de kast minimaal 3 meter hoog. Hang de kast in de luwte, op een rustige plek.

Ook indirect kunt u iets voor de vleermuis doen:

  1. Verduister lichtbronnen, goed voor alle nachtdieren. Een buitenlamp kun je ook op beweging laten branden en niet continue.
  2. Plant vogel-, vlinder- en bijvriendelijke struiken. Denk ook aan nectarplanten of een bloemenweide. Ook nachtbloeiers trekken insecten: bijvoorbeeld kamperfoelie en teunisbloem.
  3. Laat dood hout (of snoeihout) liggen. Bijvoorbeeld als een mooie takkenwal. Ook daar kunnen dieren in schuilen.
  4. Leg een vijver aan: die trekt insecten

Meer informatie of contact?

In een filmpje vertelt Harrie Pelgrim u zijn tips. U kunt het bekijken via het Youtube-kanaal van de gemeente Lochem, playlist tipclips. Meer weten over VleGel en vleermuizen? Kijk dan op www.vlegel.org.

Wilt u de vleermuis ook helpen? VleGel hangt samen met de gemeente de komende maanden 50 vleermuiskasten bij particulieren thuis op. 

Deel dit artikel