4 december

In de categorie ‘Woning na 2000’ werd de woning van Indi en Jorick Ehrenhard uit Harfsen door een deskundige jury gekozen tot het ‘Duurzaamste huis van Nederland’. De verkiezing van het ‘Duurzaamste huis van Nederland’ werd georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route om woningeigenaren verdiende waardering te geven voor hun duurzame prestaties. Naast deze woning werden nog drie woningen in andere categorieën gekozen.

De familie Ehrenhard kreeg van de jury een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk en een waardecheque van € 1.000. Het winnen van deze prijs betekent voor hen meer dan dat: “Het is voor ons de kers op de taart en een echte waardering voor alle inspanningen. We hebben anderhalf jaar heel hard gewerkt aan het ontwerp en de voorbereiding. Het bouwen zelf duurde een jaar. Niet iets wat je zomaar even doet.”

Passiefhuis

De woning is een passiefhuis, ‘biobased’ en aardgasvrij. Een passiefhuis betekent dat de woning zeer energiezuinig is gebouwd, gericht op de zon en het grootste deel van het jaar op kamertemperatuur blijft zonder gewoon verwarmings- of koelingssysteem. “Het is wezenlijk anders dan bij een gewone woning. Bij ons is het zomer en winter standaard 21 graden in huis. Maar als de zon schijnt, wordt het al snel te warm en gaat de zonwering omlaag. We moeten hier dus wel van de thermostaat afblijven”, lacht Jorick. Bio-based betekent dat het huis is gebouwd met natuurlijke materialen, zoals hout, houtvezel en cellulose. “Alles komt uit de natuur, is hernieuwbaar en aan de materialen zijn geen chemische stoffen toegevoegd.”

Veel belangstelling

Jorick heeft zelf een bouwbedrijf. Hij vertelt dat hij veel leuke reacties heeft gekregen. “Van vakgenoten verwacht je die eigenlijk wel omdat we er zo lang mee bezig zijn geweest en het er veel over hadden. Maar ook van mensen die weinig afwisten van deze bouwwijze kregen we positieve reacties toen ze kwamen kijken. Ze vonden het een prettig klimaat in de woning en veel natuurlijk licht. Deze manier van bouwen heeft wel de toekomst.”

Deel dit artikel