Het gaat hard met grote zonneparken in de gemeente Lochem. Bedrijven hebben vergunningen voor meer dan vijftig hectare (zo’n 110 voetbalvelden).

landkaart met nummers verwijzend naar tabel

De bouw van het eerste zonnepark op de gesloten vuilstort Armhoede is inmiddels gestart. De gemeenteraad heeft besloten dat er bij 100 hectare vergunde parken, een tijdelijke stop komt.  De raad wil dan eerst bekijken wat er goed en fout is gegaan.
Bekend is dat bedrijven ook bezig zijn met plannen in Eefde en Barchem. Deze heeft de gemeente niet in behandeling. Het is aan de initiatiefnemers om bewoners op de hoogte te stellen van de plannen en hen hierbij te betrekken.

1. ArmhoedeVergund15 haTP Solar
2. GoorsewegVergund15,3 haKronos
3. RengerswegVergund8,9 haKronos
4. BerkelweideVergund9,5 haTP Solar
5. AfleidingskanaalVergund12,3 haIX Zon
Totaal  61,0 ha 

Doe-het-zelf zonnepark

Minder bekend is dat buurten ook zelf een park kunnen aanleggen, met hulp van Energiecoöperatie LochemEnergie. 1 hectare is ongeveer genoeg voor het verbruik van 150 huishoudens. Wethouder Henk van Zeijts van milieu: “Samen energie opwekken is niet alleen goed voor de energierekening. De opbrengsten van investeringen blijven in onze gemeente. En het biedt ook mensen met een smalle beurs de kans om mee te doen en te profiteren van schone energie.”

Schone energie opwekken is onvermijdelijk. De landelijke overheid wil de CO2-uitstoot halveren en eist dat alle regio’s in Nederland hun steentje bijdragen. De gemeente Lochem wil in 2030 energieneutraal zijn.

Meer weten over samen energie opwekken?

Kijk dan eens op: www.lochemenergie.net/producten/collectieve-opwek-van-energie
Of mail naar: info@lochemenergie.net

Deel dit artikel