Ze had al een optie op de kavel genomen zonder met haar man te overleggen. “Want je weet maar nooit hoe snel zo’n kavel weg is.” Dit typeert Simone Peet en ook haar man Michel Vinke uit Harfsen. Ze houden ervan om, als het moet, snel beslissingen te nemen. Zo ook bij de aankoop van hun kavel op Heideveld in Harfsen en bij de keuzes voor materiaal voor hun nieuwe woning.

Ervaring gebruiken bij ontwerpen nieuwe huis

Dit wordt het derde koophuis van Simone en Michel, en het tweede nieuwe huis. Hun huidige huis is dertien jaar geleden gebouwd en is projectbouw. Ze konden toen wel wat beslissen (zoals het uitbouwen van de woonkamer of de keuze van de keuken), maar niet veel. Nu wordt dat anders. Simone: “Alles wat we graag in dit huis anders hadden gezien kunnen we nu realiseren. Zo zal de keuken een groot werkblad krijgen, wordt de badkamer wat groter en komen de wasmachine en de droger in de bijkeuken.”

Welke keuzes hebben jullie gemaakt?

Het nieuwe huis is een zogenaamde schuurwoning. Het is van beiden altijd al een droom geweest om een keer vrijstaand te bouwen. Simone: “Mijn zus, die ook op Heideveld gaat wonen, vertelde dat deze kavel vrij was gekomen. Ik heb meteen gereageerd omdat, volgens mij, dit de mooiste kavel is van het plan. Het heeft een vrij uitzicht en ligt dicht bij het dorp.”

Michel: “We hebben gekozen voor een architect/projectbouwer uit Boekelo. Dit bureau werkt met een aantal basismodellen die je naar eigen smaak kunt aan passen. Zo weet je van tevoren hoeveel het gaat kosten. Dat is handig bij het maken van het totale financiële plaatje.”

Waar hebben jullie op gelet bij het ontwerpen van het huis?

Simone: “Het moet een praktisch huis zijn dat mooi is door zijn eenvoud.” Michel vult aan: “We hebben rekening gehouden met de zon en hoe het huis ligt op de kavel. Door het bouwbesluit word je gedwongen om met energie rekening te houden. Geen gasaansluiting. We weten nog niet of we voor een warmtepomp kiezen of een palletkachel. Het heeft allebei voordelen. We kiezen voor duurzame materialen, zonnepanelen en kunststoffen kozijnen zodat we weinig onderhoud hebben. Wel willen we een natuurlijke uitstraling. Daarom komt er Douglas hout ter versiering aan de buitenkant.” Simone: “We bouwen ook toekomstgericht. We krijgen beneden een werkkamer die later makkelijk als slaapkamer kan dienen.”

Wat is jullie planning?

Michel: “In november willen we starten met de bouw. De bouwvergunning ligt nu bij de gemeente. Als alles volgens plan verloopt wonen we in augustus 2020 in ons nieuwe huis.”

Hebben jullie ook tips voor mensen die overwegen om ook nieuw te bouwen?

Michel: “Eerst kijken wat financieel haalbaar is: alle kosten goed begroten en onderhandelen met de hypotheekadviseur en aannemer. Het is handig dat je allebei op een lijn zit en knopen doorhakt als je keuzes moet maken. Anders kost het heel veel tijd. Wij hebben voor redelijk tijdloze materialen gekozen.”

Waar kijken jullie naar uit?

Simone: “Natuurlijk om straks in ons nieuwe huis te wonen. Maar wat ook erg leuk is, is dat onze nieuwe achterburen oude bekenden zijn. Zij waren al eerder buren hier in deze straat.”

Deel dit artikel