Brancheorganisatie Cumela voor bedrijven in groen, grond en infra is een van de partners, met wie de gemeente werkt aan het keurmerk veilig ondernemen. Gerwin Otten werkt hier als bedrijvenadviseur voor Gelderland. “Het bestuur van Cumela in Gelderland vindt een veilig buitengebied heel belangrijk. Daarom doen wij ook mee in de gemeente Lochem. Steeds vaker worden drugslabs in de Achterhoek gevonden.”

foto van Gerwin
Gerwin Otten: “Cumela vindt het belangrijk dat haar leden verdachte zaken veilig kunnen melden.”

“Wij besteden richting onze leden veel aandacht aan het herkennen en melden van criminele activiteiten. Waar kun je in het veld letterlijk tegenaan lopen? Wat voor geur hoort er bij een drugslab? Wat zijn gevolgen van chemicaliën die in de sloot lopen? Want: Je gaat het pas zien als je het door hebt.”

Vertrouw je onderbuik gevoel

Gerwin: “Wie in het buitengebied werkt en woont, kent de omgeving. Een verdachte situatie heb je snel in de gaten. Voorbeelden zijn verdachte auto’s, auto’s op vreemde plaatsen of een pand dat gefilmd wordt. Maar ook een grote levering van landbouwplastic aan een niet-agrarisch bedrijf. Vertrouw op dat onderbuik gevoel en meld dit.”

Meld anoniem

“Cumula vindt het belangrijk dat haar leden verdachte zaken veilig kunnen melden. Zij werken namelijk niet alleen in het buitengebied werken, maar vaak wonen ze er ook met hun gezin. Wij adviseren om te melden via Meld Misdaad Anomiem. De naam van de melder blijft buiten het proces verbaal, maar de politie kan er wel mee aan de slag!”, aldus Gerwin.

Registreer je apparatuur

Voor onze leden is diefstal van GPS-apparatuur een probleem. Daarom loopt de Stop Diefstal campagne, samen met Platform Veilig Ondernemen. Die richt zich op het registreren van apparatuur in de Stop Heling App en het markeren van apparatuur met gepersonaliceerde labels. Dit werkt preventief en helpt bij opsporing na diefstal. Kijk op www.cumela.nl/stopdiefstal.

Laat je nooit onder druk zetten

Tot slot nog een tip om te voorkomen dat je als ondernemer slachtoffer wordt: laat je nooit onder druk zetten. Bel bij heterdaad altijd 112. En gebruik Meld Misdaad Anoniem als je vermoedens hebt van criminele activiteiten (0800-7000). Wij blijven actief in het netwerk, waar onder meer gemeente, politie, waterschap, omgevingsdienst en tal van anderen nuttige informatie met elkaar uitwisselen. Samen houden we het buitengebied veilig!”

Deel dit artikel