Op 6 juni is ontdekt dat hackers een aanval hebben uitgevoerd op het ICT-netwerk van de gemeente Lochem. Hierdoor hebben onbevoegde toegang gekregen tot het netwerk van de gemeente. Wat de precieze gevolgen zijn wordt nog onderzocht. De gemeente is een forensisch onderzoek gestart. Nu bewijs is verzameld, breekt de fase van herstel aan.

Na een dergelijke aanval is het gebruikelijk om met een schone ICT omgeving te beginnen. Daarmee wordt herstel in gang gezet van de systemen. Om dit goed te kunnen doen is het noodzakelijk om een aantal systemen van de gemeente Lochem opnieuw te installeren, waardoor ze tijdelijk niet beschikbaar zijn. De gemeente is genoodzaakt om een deel van de dienstverlening op woensdag 12 juni te staken. Wel zullen de website en de social media kanalen beschikbaar blijven. Ook huwelijken gaan gewoon door.

Het gebouw blijft open, medewerkers van de receptie kunnen uw vragen beantwoorden. Loket Gorssel is gesloten. Het tijdelijk stil leggen van het systeem heeft alleen invloed op zaken die digitale ondersteuning behoeven, zoals het maken van een online afspraak, aanvragen van paspoorten, het registreren van een verhuizing en het aangeven van geboortes. Afspraken die voor 12 juni zijn gemaakt waarbij digitale ondersteuning nodig is, worden zo mogelijk afgezegd. Bij dringende vragen kunt u wel terecht bij het gemeentehuis in Lochem of bellen met het mobiele nummer 06-** ** ** **. Bij eventuele problemen, denken we graag met u mee.

Deze maatregel wordt genomen, omdat de gemeente alles op alles wil zetten om de gegevens van haar burgers te beveiligen. Natuurlijk betreuren we de hinder die hierdoor ontstaat. Lopende het onderzoek is nog niet helder waardoor dit heeft kunnen gebeuren en of de aanvallers iets hebben buitgemaakt. In het belang van het onderzoek kunnen we nog niet met verdere details naar buiten treden. Zodra dat wel kan, zullen we u uiteraard informeren.

Deel dit artikel