Dertig paar ogen kijken je aan als je tussen 15 juli en 4 augustus tussen de Berkel en het Lochemse gemeentehuis loopt. Ogen van vrouwen, mannen en kinderen die slachtoffer werden van mensenhandel. De indrukwekkende buitenexpositie Open je ogen bestaat uit 30 ruim anderhalve meter hoge portretten. Wethouder Henk van Zeijts opent de expositie op 15 juli om 11.00 uur.

De expo vraagt aandacht voor de duistere wereld van mensenhandel. Een wereld die niet te bevatten is, een wereld die onvoorstelbaar leed veroorzaakt, een wereld waarin vaak extreem geweld plaatsvindt. Een wereld van misleiding en uitbuiting, een wereld waarin misbruik wordt gemaakt van mensen in een kwetsbare positie, waarin mensen worden gedwongen tot handelingen die zij niet willen. Ja, het komt ook in Nederland voor.

De buitenexpositie begint in de gemeente Lochem en reist daarna tot januari 2022 door naar vier andere Gelderse gemeenten. Hij bestaat uit 16 displays met daarop 30 portretten en informatie voor publiek. Zij geven letterlijk een gezicht aan 30 ernstige verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes.

Echte verhalen van echte slachtoffers

De tentoonstelling vertelt echte verhalen, van echte slachtoffers. Bijvoorbeeld het verhaal van Brenda, een van de gezichten van de tentoonstelling. “Als meisje van vijftien kwam ik door een vriendinnetje terecht bij de verkeerde groep jongens. Door hen ben ik aan de drugs geraakt, misbruikt, gebruikt en uitgebuit. Dit soort uitbuiting en misbruik komt ontzettend veel voor in Nederland.” 

Aandacht voor mensenhandel

Wethouder Henk van Zeijts vindt het erg belangrijk dat er aandacht is voor mensenhandel in Nederland. Hij wilde dan ook graag als eerste Gelderse gemeente meewerken aan de tentoonstelling.  “In Nederland zijn ongeveer zesduizend mensen het slachtoffer van uitbuiting en misbruik. Denk aan gedwongen (jeugd)prostitutie, loverboys en uitbuiting van arbeidsmigranten. In de regio Noord- en Oost Gelderland werken we samen om deze problemen te herkennen en aan te pakken. Met deze tentoonstelling willen we inwoners en professionals bewust maken dat het ook hier kan voorkomen.”

Meld het!

Bent u zelf slachtoffer van mensenhandel, of heeft u een vermoeden dat het gebeurt? Meld het als u iets weet of vermoedt. Dat kan door de gemeente te bellen op 0573-289 222. U kunt ook terecht bij de politie op telefoonnummer 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Uw melding maakt hulp voor het slachtoffer mogelijk. En de politie kan de daders opsporen.

Initiatief van CoMensha

Open je Ogen is een samenwerking tussen CoMensha, Stichting Open Mind en de Provincie Gelderland. Lochem is de eerste Gelderse gemeente waar de tentoonstelling te zien is. De prachtige portretten zijn gemaakt door Ernst Coppejans.

Deel dit artikel