Dinsdag 6 april kregen we een melding dat in het Hassinkbos munitie was gevonden. We hebben Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld. Het gaat om een brandbom uit de Tweede Wereldoorlog en om wat losse munitie. De brandbom staat op scherp.

Toezicht

Uit het oogpunt van veiligheid hebben wij de bom afgedekt met een container. De container schermen we uit voorzorg af met bouwhekken. De vindplaats buiten de wandelpaden is verboden terrein. Politie, Natuurmonumenten en gemeente houden toezicht. Ziet u dat mensen zich hier niet aan houden? Bel dan de politie op 0900-8844, Heeft u vragen aan de gemeente, mail dan naar p.thamer@lochem.nl of bel tijdens kantooruren (0573) 28 92 22 en vraag naar Pepijn Thämer.

EODD en gemeente maken een plan

Om de bom veilig en gecontroleerd onschadelijk te maken, is een plan nodig. EODD en de gemeente werken hier samen aan. De hoop is dat ter plaatse de ontsteking uit de bom gehaald kan worden. En dat hij dan op een zogenaamde ploflocatie vernietigd kan worden. Veilig en gecontroleerd. Informatie over de aanpak volgt in de tweede week van april.

Ga niet naar de plek toe

Het bosperceel waar de bom gevonden is, is eigendom van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten en gemeente roepen op om niet naar de plek te gaan. Er is niets te zien. Bovendien is de oproep altijd al om in de natuur zoals het Hassinkbos niet buiten de paden te wandelen.

Zoeken zonder toestemming verboden en gevaarlijk

Een particulier met een metaaldetector vond de bom. Het is verboden om zonder toestemming van een grondeigenaar – in dit geval Natuurmonumenten- met een metaaldetector te zoeken en in de grond te graven. Dit kan afhankelijk van de vondst ook levensgevaarlijk zijn. De bom die hier gevonden is, staat op scherp. Maar er gebeurt niets mee als hij onaangeroerd blijft. Gelukkig is er in dit geval geen ongeluk gebeurd.

Deel dit artikel