Een definitief energielabel voor een woning is tot het eind van dit jaar nog makkelijk en vrijwel kosteloos aan te vragen. Vanaf volgend jaar is het label verplicht én duurder, tot gemiddeld 190 euro voor een eengezinswoning.

Het kabinet verandert per 1 januari 2021 de regels rond het energielabel. Als u uw woning wilt verkopen, verhuren of opleveren is het vanaf volgend jaar verplicht een ‘definitief energielabel’ aan te vragen.

Wat gaat er veranderen?

Tot eind dit jaar kan aanvragen van een energielabel digitaal. De kosten bedragen een paar euro. Vanaf 1 januari 2021 wordt dat gemiddeld honderd euro voor een appartement en 190 euro voor een eengezinswoning. Belangrijkste verandering is dat er een energiedeskundige langskomt om het label te bepalen. Dat maakt de kosten van het label fors duurder. De overheid wil het energielabel op deze manier nauwkeuriger maken. Dat maakt het makkelijker om duurzame verbeteringen voor woningen aan te bieden. Een energielabel is tien jaar geldig.

Verplicht bij verkoop

Alle woningeigenaren in Nederland hebben in 2015 van de Rijksoverheid een ‘voorlopigenergielabel’ ontvangen. Het voorlopige energielabelis gebaseerd op onder meer woningtype, oppervlakte en bouwjaar. U kunt het energielabel van uw woning nu nog vrijwel kosteloos definitief maken via de volgende site: www.energielabelvoorwoningen.nl.

Waarom is een energielabel nodig?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Op het label staat vaak aangegeven hoe u uw woning energiezuiniger kan maken. Denk aan goede isolatie, dubbel glas of zonnepanelen.

Voor vragen en antwoorden over het energiezuinig maken van uw huis ga naar www.energieloketlochem.nl.

 

Deel dit artikel