Komende weken verplaatsing van de bomen. In de laatste week van maart starten de eerste voorbereidende werkzaamheden aan de Julianaweg en Molenpoort. Dan worden er 24 bomen verplaatst en 2 bomen gekapt. Dit alles gebeurt in aanloop naar de nieuwe herinrichting van de Julianaweg en Molenpoort. Vanwege het voorjaar is het nu de beste tijd om de bomen te verplaatsen.

Verplaatsing van de bomen is nodig omdat ze anders in het nieuwe ontwerp te hoog komen te staan. De bomen zouden dit niet overleven. Het gaat om 22 eiken en 2 lindes. De eiken worden verplaatst naar het bedrijventerrein Stijgoord in Lochem. De lindes worden daar tijdelijk gekuild en komen later weer terug aan de Julianaweg of bij de Molenpoort. Twee bomen, een eik en een esdoorn, kunnen niet behouden blijven.

Nieuw groenplan

Bij de nieuwe inrichting van de Julianaweg en de Molenpoort hoort ook een groenplan. Uit de reacties uit een eerder gehouden enquĂȘte onder inwoners bleek dat er veel waarde wordt gehecht aan groen. Daarvoor wordt binnenkort een plan gemaakt waar een afvaardiging van de omwonenden bij betrokken worden.

Aanbesteding voor de inrichting

Op dit moment loopt de aanbesteding voor de herinrichting van de Julianweg en de Molenpoort. Hiervoor zijn vijf regionale aannemers geselecteerd. De aannemer met de beste prijs-kwaliteitverhouding mag het werk maken. De gemeente kijkt niet alleen naar de laagste prijs, maar ook hoe de aannemer omgaat met zijn planning, de bereikbaarheid en de communicatie naar omwonenden. Uiteraard wordt rekening gehouden met de bereikbaarheid van winkels, supermarkt, huisartsenpraktijk en de weekmarkt.

Julianaweg als omwalling en Molenpoort als entree

Het idee is om de Julianaweg als omwalling van de binnenstad in te richten waardoor je het beeld krijgt van de historische grachten van Lochem. De aanleg van de Julianaweg wordt zodanig dat te hard rijden niet meer mogelijk is. Daarnaast moet de Molenpoort een betere entree worden naar de binnenstad. De Molenpoort wordt hiermee een voorbeeld voor de andere historische stadspoorten in de stad. Die later aangepakt worden.

Uitvoering april/mei

Naar verwachting kan de aannemer eind april, begin mei starten met de uitvoering. Omwonenden ontvangen voor die tijd alle informatie over de planning van de werkzaamheden en de eventuele consequenties.

Meer informatie vindt u op Binnenstad Lochem - gemeente Lochem.

Deel dit artikel