Wethouder Bert Groot Wesseldijk heeft het eerste nieuwe monumentenschildje onthuld. Dit deed hij afgelopen vrijdag bij het huis van Jos en Lonneke Schaafsma aan de Hoofdstraat 30 in Gorssel. Een woning die dateert uit eind negentiende eeuw.

“Zo’n monumentenschildje geeft ons toch wel een bepaald trots gevoel”, vertelt Jos Schaafsma. “We hebben dit huis zes jaar geleden gekocht en het gerenoveerd. Oude elementen, zoals de ornamenten in het plafond, hebben we in ere hersteld. Het is echt een mooi huis mét geschiedenis.” Het huis ligt naast museum More. “Mensen die een rondje Gorssel lopen, blijven vaak even stil staan bij ons huis. En dat is toch wel bijzonder.”

Huis mét geschiedenis

De woningeigenaar wijst naar het hekje in zijn voortuin waar ‘musica’ op staat. Het verwijst naar de tijd waarin de woning nog functioneerde als thuisbasis voor de muziekvereniging. Naast het feit dat er muzieklessen werden gegeven, kunt u het ook nog kennen als postagentschap.

Monumenten goed zichtbaar

Bert Groot Wesseldijk onthult het nieuwe monumentenschildje met veel plezier. “Onze gemeente is rijk aan monumenten en landgoederen. Wij hechten veel waarde aan onze monumenten, die een groot deel van onze historie en herkomst vertellen. Daarom vinden wij het belangrijk dat de monumenten goed zichtbaar zijn in onze gemeente. Hier draagt zo’n schildje aan bij.”

Aanvragen gratis monumentenschildje

Veel monumenten zijn nog niet voorzien van een schildje of het schildje is verweerd en verkleurd. Daarom biedt de gemeente Lochem alle eigenaren van een monument gratis een nieuw exemplaar van het landelijk monumentschildje aan. Deze schildjes zijn hoogwaardig geëmailleerd. Alle eigenaren van een monument kunnen kosteloos een monumentenschildje aanvragen. Hier hebben inmiddels al ruim 200 eigenaren gebruik van gemaakt. Aanvragen van een nieuw monumentenschildje is nog altijd mogelijk via www.lochem.nl/monumentenschildje.

Deel dit artikel