Lily de Boer ontwerpt tuinen en geeft advies over beplanting. In een tipclip geeft zij tips voor hoe u zelf een vijver kunt aanleggen. Een vijver in zorgt voor veel biodiversiteit in uw tuin. Veel soorten planten en dieren zorgen voor evenwicht in de natuur. Dat voorkomt plagen en ziektes en maakt de natuur beter bestand tegen klimaatverandering.

Lily de Boer bij haar vijver In de Tuin van Dorth.

Lily vertelt: “Ik heb een vijver omdat dat heel veel leven met zich meebrengt. Er is op het water en net onder de oppervlakte altijd wat te zien, in alle vier de seizoenen! Bijvoorbeeld kikkerdril en –visjes en badderende vogels. Ik zit regelmatig aan de rand van de vijver en kan dan geen genoeg krijgen van alles dat er zwemt en krioelt en beweegt.“

Ook een vijver?

Dan heeft Lily vijf tips voor u:

  1. Zorg dat dieren er in en uit kunnen. Dat kan met schuin aflopende randen. Heb je al opstaande randen? Maak dan een brug naar het land, met bijvoorbeeld een mooie eikenhouten tak half in het water. Zo voorkom je dat een egel of jong vogeltje verdrinkt.
  2. Zuurstofplanten houden het water helder.Denk daarbij aan fonteinkruid, waterpest of aarvederkruid. Met veel planten is een pomp zelfs niet nodig.
  3. Zorg ook voor oeverbeplanting. Zo is er ook voor insecten en andere beestjes altijd wat te halen. Maak deze beplanting lekker divers, met planten die verschillende bloeitijden kennen. Dan heb je altijd iets bloeiends om naar te kijken, en hebben de beestjes altijd iets te snoepen. Gele lis en snoekkruid zijn bijvoorbeeld mooie en goede planten.
  4. Zoek een goede plek voor je vijver.Kies voor een plek met minstens zes uur zon per dag. Niet te dicht bij bomen, vanwege vallend blad. En kies een mooie prominente plek, liefst zichtbaar vanuit huis. Dan heb je ook in de winter plezier van je vijver.
  5. Sluit je vijver aan op een wadi als dat kan. Dan sla je regenwater op dat je in droge tijden kunt gebruiken voor je tuin. 

Zelf genieten

Lily de Boer is van www.indetuinvandorth.nl. Deze tuin kunt u bezoeken, bijvoorbeeld tijdens het tuinrondje Gorssel (24 en 25 juli, www.tuinrondjegorssel.nl). Of breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan de vijver in Berkeloord, in Lochem. Pas richtten bewoners deze opnieuw in. Ontdek zelf de rust van een vijver en ervaar hoe hij de luchten weerspiegelt.

Tipclip

De tipclip van Lily met tips voor de aanleg van een vijver in uw eigen tuin vindt u op ons YouTubekanaal, playlist tipclips. Daar vindt u ook andere video’s met tips voor meer biodiversiteit in uw eigen tuin.

Deel dit artikel