Ondernemer in de evenementen- en entertainmentbranche. Dat is wat in coronatijd. Alle activiteiten waar Elly Janssen met haar Jansstheater in Lochem haar tijd mee vult, staan al een hele poos stil. De coronamaatregelen treffen haar branche zwaar. Maar Elly zit niet bij de pakken neer. Ze heeft er een nieuwe bedrijfsactiviteit bij. Ze spreekt nu bij uitvaarten.

foto van Elly Jansen en man

Elly runt samen met haar partner het Jansstheater in Lochem. “Het is een kleinschalig theater met slechts 50 plekken. Cabaretiers hebben hier veel try outs gehouden. We zijn ook echt een school waar dans, theater en zang aangeboden wordt. En we hebben een filmhuis waar culturele films gedraaid worden”, legt Elly uit. Een druk baasje dus. Ze geeft theater- en dansles aan kinderen en volwassenen, is theatermaker, regisseert ook bij verschillende toneelverenigingen in de buurt én heeft nog samen met een vriendin een kleinkunst programma waar ze mee optreedt.  

De eerste lockdown

Half maart 2020 kwam ineens alles stil te staan in het bedrijf van Elly. Theaters moesten hun deuren sluiten en ook al haar lessen konden niet meer doorgaan. “Hoe gaan we hier toch mee om? Wat moet ik doen? Mijn eerste reactie was er wel één van paniek. Maar ik ben ook gelijk gaan schakelen. Het was vrij snel duidelijk dat als er versoepelingen zouden komen, die 1,5 meter wel gehandhaafd zou blijven. Daar hebben we meteen actie op ondernomen door de 50 stoelen uit het theater te slopen en er een echte huiskamer van te maken. Op een gegeven moment mochten we weer films afspelen voor zo’n 20 mensen. We organiseerden arrangementen met hapjes en drankjes, mensen konden op hun stoel blijven zitten en werden bediend. Een mooie oplossing voor dat moment!”

Les geven in de tuin van het bejaardentehuis

Toen het mooier weer werd en er enigszins werd versoepeld, is Elly buiten lessen gaan geven. “De gemeente Lochem stelde subsidie beschikbaar voor ideeën om ouderen uit hun isolement te halen. Ik heb de kinderen toen in de tuin van het bejaardentehuis musical les gegeven, zodat de ouderen hier naar konden kijken. Steeds in een ander stukje van de tuin, zodat alle bewoners konden meegenieten. We sloten de lessen af met een buitenvoorstelling voor de bewoners. Met de subsidie van de gemeente heb ik onder andere de installatie aan kunnen schaffen om buiten de lessen te kunnen geven!” In september 2020 mocht Elly eindelijk weer echt aan de slag. “Het theater kon weer open! Wel moest ik de lesgroepen halveren vanwege de nog steeds geldende 1,5 meter. Maar ik was allang blij dat ik weer volop kon beginnen met alles. Maar het was van korte duur, want in december moest ik de deuren wéér sluiten. Wat nu?!”

Financieel best lastig

Elly doet al sinds maart vorig jaar een beroep op de Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Deze regeling voert de ROZ Groep onder andere voor de gemeente Lochem uit, zodat zelfstandigen in levensonderhoud kunnen blijven voorzien. “Doordat het inkomen van mijn partner vanuit zijn baan in loondienst hierop in mindering wordt gebracht sinds juni vorig jaar, blijft er maandelijks niet heel veel over. Voorop gesteld: ik ben erg blij met de ondersteuning, maar het is niet genoeg. Alle vaste lasten lopen wel gewoon door. Dat maakt het financieel allemaal best lastig”, legt Elly uit.

Kansen zien: een nieuwe bedrijfsactiviteit

Elly kreeg, net als alle andere Lochemse Tozo 3-ontvangers, een mail van ROZ waarin ze vroegen of ze behoefte had aan hulp bij heroriëntatie. Elke ondernemer die hierop reageerde hebben we gebeld. Edwin Lahuis van ROZ Groep nam contact op met Elly. “Hij vroeg hoe het ging. Hij was geïnteresseerd in wat ik deed, welke acties ik al had ondernomen in deze tijd en wat ik van plan was te doen. Omdat er nog altijd weinig perspectief was voor de evenementenbranche, vroeg hij of ik ook andere mogelijkheden zag. Ik heb het afgelopen jaar drie dierbaren verloren en bij alle drie het afscheid verzorgd. Het maken van een draaiboek, het schrijven van teksten, daar had ik als theaterregisseur al de nodige ervaring mee en dat kwam hierbij goed van pas. Ik vond het mooi en bijzonder om dit te doen. Edwin adviseerde me om eens koffie te drinken bij een uitvaartverzorger, om daar onder de aandacht te komen. Dat had ik even nodig, zo’n gesprek met iemand die iets verder van je af staat. Mensen in je directe omgeving weten wel dat je het moeilijk hebt. Daar kun je wel klagen, maar die kunnen het ook niet voor je oplossen. Met het advies van Edwin op zak heb ik de stoute schoenen aangetrokken, ben bij een uitvaartverzorger langs geweest en ik ben inmiddels al met mijn tweede uitvaart aan de slag!”

Creatieve geest zorgt voor oplossingen

Hoe Elly toch zo positief en vol ideeën kan blijven? “Ik ben normaal gesproken in mijn hoofd altijd bezig met een project dat ik aan het regisseren ben. Mijn creatieve brein staat nooit stil en dat heeft me in deze tijd ook wel geholpen. Natuurlijk heb ik ook moedeloze dagen gehad. Dat ik meteen begon te janken als mensen me vroegen hoe het ging. Als ik maar weer wat had verzonnen om me mee bezig te houden, dan ging het wel weer. Vanwege mijn creatieve beroep denk ik altijd in oplossingen. Dat zou ik andere ondernemers ook willen adviseren! Kijk waar je expertise ligt. Wat kun je heel goed en wat zou je daarin nog meer kunnen doen. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan alleen de bestaande activiteiten binnen jouw bedrijf. Kom je daar zelf niet uit? Zoek hulp en vraag of iemand met je meedenkt, bijvoorbeeld ROZ!”

Voorzichtig over de toekomst

“Ik durf niet zo goed toekomst te maken nu”, geeft Elly eerlijk toe. “Ik ben bang dat er in de zomer nog weinig mogelijk is. Ik hoop natuurlijk van wel, maar houd er alvast rekening mee.” Ook nu heeft Elly wel weer plannen achter de hand. “Deze zomer mag ik les geven in een enorme tuin van een kennis. Daar ga ik in juni ook een theaterweekend organiseren voor kinderen met een eindvoorstelling voor de ouders. Dit doe ik ook ter compensatie voor het lesgeld waar de ouders mij om vragen. En ik ben druk bezig om één van de ruimtes in het theater te verbouwen tot bed & breakfast, zodat mensen een nachtje kunnen blijven na een film- of theateravondje. Ik hoop echt dat ik vanaf september sowieso alles weer volledig kan oppakken. Het theater weer kan openen, films kan draaien, theater- en dansles kan geven. En het spreken bij uitvaarten wil ik er zeker naast blijven doen!”

Benieuwd naar het bedrijf van Elly? Bekijk de website: www.jansstheater.nl

Op zoek naar iemand die met jouw bedrijf meedenkt?

Edwin Lahuis van ROZ Groep over hulp bij heroriëntatie: “Heroriëntatie klinkt misschien wat zwaar, alsof je je bedrijf rigoureus moet veranderen of een andere keuze moet maken dan het ondernemerschap. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook om een nieuwe of extra bedrijfsactiviteit gaan, zoals in het voorbeeld van Elly. Wij denken mee en gaan graag met je in gesprek over kansen en mogelijkheden voor jou, je bedrijf én een financieel gezonde toekomst!”

 

 

Deel dit artikel