Sinds half oktober is er langs het Onderlangs bij Lochem nieuwe verlichting. De dynamische fietspadverlichting is een oplossing die goed is voor fietsers én natuur. De fietspadverlichting ‘rijdt mee’ met fietsers en dimt weer achter ze. Scholieren fietsen vaak over het ‘Onderlangs’ naar school. Goede openbare verlichting zorgt dat ook tijdens de donkere wintermaanden de fietsroute verlicht is.

Op zoek naar een goede oplossing

De gemeente Lochem vroeg het NLI (Nederlands Licht Instituut) om mee te denken over een oplossing voor het Onderlangs. Omdat doorlopend volledig brandende verlichting de natuur zou verstoren, kozen zij voor dynamische verlichting. Ledlampen zorgen bovendien dat de verlichting weinig energie verbruikt. Het NLI kon de oplossing snel verzorgen. “Er waren geen extra lichtmasten nodig en de instelling van de automatische verlichting was binnen een uur geregeld”, aldus engineer Derrin Mensink van het NLI.

Slimme fietspadverlichting

De automatische fietspadverlichting brandt op 1% als er geen beweging is. In het natuurgebied is het gewoon donker. Als het gaat schemeren, branden alleen de eerste twee masten aan het begin van de fietsroute en bij de kruising van het fietspad met de Veenweg doorlopend. Komt er een fietser (of wandelaar) aan dan springen er nog drie masten aan. Na ongeveer 30 seconden gaan die weer minder fel schijnen. En terwijl de fietser verder rijdt, beweegt de verlichting om hem of haar heen gewoon mee. Via dit filmpje van het Nederlands Lichtinstituut (NLI) kunt u zien hoe dat werkt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dynamische verlichting van fietspaden of andere plekken in de openbare ruimte? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met John Vranken van Nederlands Licht. Dat kan via john.vranken@nederlandslicht.nl of (038) 455 52 46.

Deel dit artikel