Het coronavirus is er nog steeds, ook in Gelderland. Om de kans op verspreiding te beperken, start vandaag de praktijktest van CoronaMelder. GGD Gelderland-Zuid en GGD Noord- en Oost-Gelderland werken daaraan mee. Als u veel in het zuiden en noordoosten van Gelderland bent, kunt u meedoen aan de praktijktest. Download hiervoor de CoronaMelder app op uw telefoon en help te testen hoe CoronaMelder werkt.

Als besloten wordt de app landelijk in te voeren, dan kunt u de app blijven gebruiken. Het bron- en contactonderzoek van de GGD’en is belangrijk om de verspreiding van corona tegen te gaan. Als u in contact bent geweest met iemand met corona, is het belangrijk om zo snel mogelijk mensen te informeren over een mogelijk risico op een besmetting. De app CoronaMelder helpt hierbij.

Naast GGD Noord- en Oost-Gelderland doen ook GGD-regio’s Gelderland-Zuid,  IJsselland, Twente en Drenthe mee aan de praktijktest.

Zo doet u mee aan de praktijktest

Inwoners en bezoekers van het noordoosten en zuiden van Gelderland kunnen sinds 17 augustus eenvoudig meedoen aan de praktijktest van CoronaMelder. Zo werkt het:

  1. Download de app. Als u een Android-telefoon hebt, vindt u de app in de Google Play Store. Mensen met een iPhone kunnen de app in de App Store downloaden.
  2. Installeer de app. Op de schermen staat hoe dit moet. Belangrijk is dat u toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als u besmettingsgevaar heeft opgelopen.
  3. Ook is het belangrijk dat bluetooth aanstaat én dat u het aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of u bij andere appgebruikers in de buurt bent geweest.
  4. Bent u minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben? En heeft deze persoon de CoronaMelder app? Dan krijgt u als deze persoon zijn codes met de GGD deelt, een melding met het advies thuis te blijven en u 7 dagen na het contact te laten testen op corona. Ook als u geen klachten heeft.
  5. Krijgt u geen melding? Dan hoeft u niets te doen. Als CoronaMelder landelijk ingevoerd wordt, kunt u deze app blijven gebruiken.

Als u het installeren van de app lastig vindt, vraag dan een familielid of bekende dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten. Of neem contact op met de helpdesk via 0800 1280. Daar kunt u ook terecht met technische vragen over de app.

Waarom meedoen aan de praktijktest?

Alleen als nieuwe besmettingen met het coronavirus snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Tijdens de praktijktest wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook wordt onderzocht of de app goed aansluit op het werkproces van de GGD’en. Met de resultaten worden de app en het werkproces verbeterd. Deelname aan de praktijktest en gebruik van de app is vrijwillig.

Meer weten?

Lees meer over CoronaMelder op www.coronamelder.nl of www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app.

Deel dit artikel