De bibliotheken in Lochem en Gorssel en de buurtbiebs van Eefde, Barchem, Almen, Epse en Harfsen laten mooie cijfers zien over het afgelopen jaar. Dat is verrassend, want veel bibliotheken in Nederland hebben het moeilijk. Dat komt door bezuinigingen in een flink aantal gemeenten.

De gemeente Lochem bezuinigd bewust niet op het budget van de bibliotheek. “Toch doen ook wij als Graafschap Bibliotheken steeds meer, voor steeds minder geld”, vertelt programmamanager Barbara Deuss. Want de bieb is niet alleen een plek waar je boeken kunt lenen. “Met onze 95 vrijwilligers verzorgen we activiteiten op gebied van lezen, leren en informeren. In alle kernen. Dankzij onze vrijwilligers en de partners in de buurt, kunnen we ook mensen in het buitengebied blijven bedienen.”

Boekjes & koekjes

De activiteiten waar Deuss het over heeft, zijn bijvoorbeeld Voorleesexpress en hulp met de computer via Klik & Tik en Digisterker. Ook populair is Boekjes & Koekjes voor ouders met kleine kinderen. Programmamanager Ine Kamp van Graafschap Bibliotheken: “Als bibliotheek dragen we met deze activiteiten bij aan het voorkómen dat mensen niet goed mee kunnen doen in de maatschappij. Lezen en kunnen begrijpen wat er staat, is heel belangrijk. De overheid werkt steeds meer digitaal. Mensen moeten meer dingen online regelen. De taal die online gebruikt wordt in formulieren en dergelijke, is voor veel mensen niet makkelijk.”

Spelenderwijs goed leren lezen

De noodzaak om taal goed te kunnen begrijpen en gebruiken is volgens Kamp ook op andere fronten toegenomen. “Nu werken veel vakmensen bijvoorbeeld als zelfstandige. Dan moet je naast je eigen vak, ook veel andere dingen kunnen, zoals e-mails sturen en bijhouden wat de regels zijn.” Het Taalhuis helpt volwassenen taal beter te begrijpen en gebruiken, zodat zij goed uit de voeten kunnen met dit soort uitdagingen. Volgens Kamp is het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd de lol van het lezen bij te brengen. “Wie met plezier leert lezen, krijgt spelenderwijs een goed taalgevoel.”

Enkele cijfers

In de gemeente  Lochem krijgt Graafschap Bibliotheken €19,65 subsidie per inwoner. Dat is drie euro minder dan in de rest van Nederland. Bezoekersaantal bibliotheken 2018: Gorssel 41.286, Lochem 56.446

 

 

 

Deel dit artikel