“Mijn droom is dat iedereen elkaar vindt in kunst- en cultuursector”

Petra Fust-Van Holland houdt zich als cultureel contactpersoon van onze gemeente bezig met het versterken van het culturele klimaat. Maar wat houdt dit nu precies in? Een interview met iemand die zich met veel enthousiasme en de nodige ervaring inzet voor verbinding. Deze verbinding moet er uiteindelijk voor zorgen dat onze inwoners meer kennis maken met muziek, kunst en cultuur. “Want,” zegt Petra: “kunst en cultuur is voor iedereen weggelegd!”

foto van Petra voor de schouwburg
Petra Fust-Van Holland is aangesteld als cultureel contactpersoon van onze gemeente: “Kunst en cultuur is voor iedereen weggelegd!”

“In de gemeente Lochem is er zoveel moois te vinden op het gebied van kunst en cultuur. Maar er blijven verbeterpunten. Zo is het goed om veel meer de samenwerking met elkaar aan te gaan. Niet bang zijn voor concurrentie. Daar leer je juist van! Mijn doel is om de verbindende factor te zijn tussen al die organisaties en instellingen. Dit doe ik in eerste instantie voor een jaar. En als ik dan weer ‘weg’ ben, dan is het de bedoeling dat deze partijen elkaar zelf weten te vinden. Dat is mijn droom”, geeft Petra aan.

Spil

Zelf is Petra voorzitter van muziekvereniging Advendo in Lochem. Ze speelt saxofoon en verdiept zich graag in de wereld van kunst en cultuur op een breed gebied. “Ik ben gevraagd door Evelien Legtenberg van de gemeente Lochem om te zorgen voor meer verbintenis tussen alle verenigingen en organisaties die er in deze gemeente zijn. Want samen bereik je zoveel meer en laten we zien wat we allemaal in huis hebben. Ook ondernemers en inwoners profiteren van alles wat je laat zien en horen. Ik wil graag de spil zijn om dit mogelijk te maken. Maar ik wil niet het zoveelste platform opzetten”, benadrukt Petra. “Ik wil gewoon een radartje zijn in het geheel, die samenwerking aanzwengelt.”

Wees samen creatief

Inmiddels ziet Petra dat veel kunst- en cultuurorganisaties na de intensieve coronatijd weer actiever worden. Maar dat doen ze vaak toch nog op hun eigen eilandje. Petra: “Heel logisch ook hoor, vooral nu. Maar in het voorjaar is het toch goed dat iedereen weer breder gaat kijken. Hoe zorgen we dat muziek de scholen in komt en uiteindelijk via die scholen, naar podia op de markt en uiteindelijk bijvoorbeeld de schouwburg in gaat. Een ander voorbeeld: het Lochems Mannenkoor dat een kinderkoor opzet. Hoe mooi zou dat zijn! Of muziekverenigingen die samenwerken om concerten te geven door de hele gemeente. Wees samen creatief en breng kunst en cultuur in onze gemeente naar een hoger niveau.”

Startbijeenkomsten

De aftrap om culture partijen meer bij elkaar te brengen begint dit najaar met vier startbijeenkomsten. De startbijeenkomsten hebben als thema Muziek & Zang, Kunst, Theater-overig en Scholen & Ondernemers. Voor meer informatie of aanmelden voor deze avonden ga naar: www.sequens-advies.nl/cultureel-contact-persoon-lochem.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u alvast kennismaken met Petra stuur dan een e-mail naar: cultureelcontactpersoon@sequens-advies.nl.

Deel dit artikel