In januari 2021 begint Circulus-Berkel met de snoei van laanbomen in het westelijk deel van de gemeente Lochem. Dat is in en rond de oude gemeente Gorssel.

Langs de wegen in het buitengebied staan maar liefst 55.000 bomen. Ze zijn belangrijk voor ons landschap, dus we zijn er zuinig op. Door goed onderhoud en verjonging in etappes krijgen we een aantrekkelijk en veilig landschap met bomen in verschillende soorten, leeftijden en structuren. Langs onze wegen in het buitengebied mogen en kunnen bomen ouder worden dan bijvoorbeeld in de kernen. Veiligheid staat daarbij voorop; als een boom een gevaar oplevert, dan wordt deze gekapt.

Snoeien in deelgebieden

Het controleren op veiligheid en snoeien van de laanbomen gebeurt in ‘deelgebieden’. De afgelopen vier winterseizoenen zijn laanbomen in een groot deel van de gemeente gesnoeid. Dit jaar zijn de bomen aan de beurt die de afgelopen vier jaar nog niet zijn gesnoeid. Ze staan vooral in het westelijke deel van de gemeente, in en rondom de oude gemeente Gorssel. Het gaat om ongeveer 10.000 laanbomen. Snoeien houdt meestal in het opkronen van bomen en het verwijderen van dood hout. Opkronen is het verwijderen/snoeien van takken tot de gewenste hoogte van de kroon. Circulus-Berkel voert het werk uit met een hoogwerker. Bomen kunnen er na een goede snoeibeurt vaak weer jarenlang tegenaan. Aanwonenden krijgen binnenkort een brief over de werkzaamheden.

Risicobomen

Soms is een boom ziek of aangetast en (bijna) niet meer levensvatbaar. Ook niet na flink terugsnoeien. Om risico's voor de omgeving te voorkomen gaan we dan over tot risicokap. Dit doen we tegelijk met de snoei- en onderhoudswerkzaamheden. Vaak krijgen de gezonde bomen daarna ook wat meer licht en ruimte. Op dit moment staan er ongeveer 800 gemeentelijke risicobomen verspreid over het hele buitengebied van de gemeente Lochem.

Overlast beperken

Circulus-Berkel zal de overlast voor buurt en weggebruikers zoveel mogelijk beperken. Op de plek van de snoei- en kapwerkzaamheden worden de wegen gedeeltelijk afgezet.

Vragen?

Neem bij vragen over het onderhoud van de bomen contact op met Circulus-Berkel, www.circulus-berkel.nl/contact. Heeft u vragen over het beleid, mail ze dan gerust naar onzebomen@lochem.nl.

 

Deel dit artikel