Aan het einde van dit bewogen jaar laat burgemeester Sebastiaan van ’t Erve zijn licht schijnen over de harde lockdown. In dit interview gaat hij in op de gevoelens die er leven binnen onze gemeente. En de tradities rond kerst en oud & nieuw, die dit jaar anders ingevuld moeten worden dan anders. “Maar ik weet zeker dat we het kunnen”, spreekt Van ’t Erve bemoedigend.

foto van de burgemeester door Henk-Jan Winkeldermaat

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve: “Blijf je zinnen verzetten. Ga wandelen, luister naar je favoriete muziek of lees een boek. Het verrijkt je leven.

“De harde lockdown is erg ingrijpend. We moeten echter door de zure appel  heen bijten. Het is belangrijk dat we samen het doel voor ogen houden. Het gaat om onze eigen gezondheid en die van onze naasten. Daarnaast is het van groot belang om ons zorgsysteem in de benen te houden”, geeft Van ’t Erve aan. “De ziekenhuizen liggen vol en de belasting op de zorg is groot.” De Lochemse burgemeester wil gelijk een oproep doen. “Heb je nog een zorgdiploma in de kast liggen: stof deze af en ga helpen. Alle helpende handen zijn nodig aan het bed.”

Zinnen verzetten

“Met de feestdagen voor de deur is het natuurlijk extra moeilijk. Maar blijf aandacht aan elkaar geven. Ook op deze dagen. Dat kan door een belletje of digitaal af te spreken. Blijf ook je zinnen verzetten. Een stukje wandelen of luisteren naar je favoriete muziek. Of duik in een boek. Dat verrijkt ook nog eens je leven.”

Carbid schieten

In deze gemeente is het carbid schieten één van de tradities om het oude jaar uit te luiden. Het is onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Toch wil Van ’t Erve hier ook duidelijk in zijn. “Gebruik je gezond boerenverstand. Kijk naar de mogelijkheden en vooral de zin ervan. Het is niet verboden, maar hoeveel zin heeft het om met zijn tweeën buiten te gaan staan? Beter is het om een jaar over te slaan.”

Vuurwerkverbod

Over het vuurwerkbod geeft Van ’t Erve aan: “Ik hoop op begrip voor deze maatregel. We doen dit niet om het vertier af te pakken van de jeugd. Maar juist om de zorg die het al zo zwaar heeft te ontlasten. Ook hierbij geldt: accepteer dat het dit jaar anders is dan andere jaren. En probeer er op een andere manier een heel mooi oud & nieuw van te maken.”

Jongeren

Van ’t Erve weet heel goed dat zijn boodschap wellicht haaks staat op de belevingswereld  van de jongeren. “Ik weet zelf hoe het is om de wereld, elkaar en jezelf te ontdekken op die leeftijd. Maar ik weet ook hoe creatief jongeren zijn. Maak gebruik van die creativiteit, van je netwerk en de digitale mogelijkheden. Laat je verrassen door de mogelijkheden die er wel zijn!”

Handhaving

Ook in de komende weken blijven de handhavers binnen onze gemeente actief. “Het is nog altijd serieus. In de winkelstraten, met kerst en oud & nieuw: laten we ons vooral overal aan de regels houden. Er gloort hoop aan het einde van de tunnel. Op 8 januari starten de vaccinaties. Het biedt  perspectief. Tot die tijd: houd moed, houd afstand en heb lief!”

VNOG raadt carbidschieten ten strengste af

Carbidschieten is rond de jaarwisseling niet verboden. Toch raden de burgemeesters binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) het ten strengste af. De veiligheidsregio spreekt verder bezorgdheid uit over het oplopende aantal coronabesmettingen. In het gebied van de GGD Noord- en Oost-Gelderland is het aantal in een week tijd met meer dan de helft gegroeid (51 procent). Ga je toch carbidschieten? Doe dit dan met maximaal 2 personen en houd 1,5 meter afstand van elkaar.
Deel dit artikel