Vandaag zijn er in het hele land boeren op de been om te protesteren. Zo’n 40 trekkers protesteerden vanmiddag om 14.15 uur bij het gemeentehuis in Lochem. Aangevoerd door John Koeleman, initiatiefnemer van het protest. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve zorgde dat de koffie klaar stond voor een goed gesprek.

Burgemeester in overleg met organisator boerenprotest

John Koeleman is boer en voorzitter van de Stichting Vruchtbare Kringloop Achterhoek. Op zijn trekker staat de tekst ‘Achterhoek en boeren horen bij elkaar’. Met de actie wil hij duidelijk maken dat  het stikstofprobleem teveel in de schoenen van de boeren wordt geschoven. En invloed uitoefenen op de plannen van het kabinet. De oproep aan de burgemeester van Lochem was om als Achterhoekse gemeente de boeren van onderop te steunen.

De lat torenhoog

John Koeleman: “Het rijk en de provincie leggen de lat voor de boeren torenhoog en willen dat we in een keer springen. Maar met onhaalbare, opgelegde torenhoge ambities gaan boeren een onzekere toekomst tegemoet. Gemeenten kunnen helpen om de boeren van onderop te steunen met goede oplossingen vanuit de praktijk”, aldus Koeleman.

Burgemeester Van ’t Erve toonde begrip voor de zorgen. Gemeenten hebben invloed, maar de speelruimte is beperkt. Want veel regels worden bepaald door het Rijk en de Provincie. “Ga in ieder geval stemmen bij d gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022”, adviseerde hij het gezelschap.

Klompen in de klei in plaats van hakken in ‘t zand

In reactie op de oproep aan gemeenten, zei Van ’t Erve graag ideeën van boeren te ondersteunen. Ideeën die helpen om de toekomst anders vorm te geven en toch een goede boterham te verdienen. “Zo houden we de klompen in de klei en niet de hakken in het zand”.

Dat is in de gemeente Lochem al praktijk. Een voorbeeld van concrete steun is een pilot in Laren (gemeente Lochem). Twaalf boeren starten hier een pilot om biogas om te zetten in waterstof. Bruikbaar voor huizen, industrie en voertuigen. We steunen ook van harte de Innovatie Coöperatie. “Ook ik geloof in innovatie van onderop”, aldus de burgemeester.

Deel dit artikel