Op woensdag 16 november vierde Nederland weer Boomfeestdag! Kinderen in het hele land planten op deze jaarlijkse dag bomen en struiken. Zo helpen ze hun eigen toekomst een beetje groener te maken. In Laren ging groep 6 van OBD De Branink met laarzen aan en een schep in de hand aan slag. Op de zonnige herfstochtend zorgden de harde werkers aan de Dochterenseweg in korte tijd voor een rij jonge boompjes.

Samen opgroeien 

De klas kreeg hulp van de groencollega’s van Circulus en van wethouder Lex de Goede. De wethouder gaf het startsein. Maar eerst wilde hij van de kinderen weten hoe lang het duurt voordat een eikenboompje groot genoeg is om schaduw te geven. Vijf jaar leek de kinderen wel lang genoeg. De wethouder vertelde verder hoe bijzonder het is dat de boompjes die ze nu planten samen met hen opgroeien. “Als jij later misschien 90 of 100 jaar bent dan is zo'n eikenboompje heel oud geworden, samen met jou.” Daar was iedereen het mee eens: ”We worden samen groot, en vast stokoud!”

Planten voor nu en voor later

De kinderen werkten in kleine groepjes onder begeleiding van de vakcollega’s. Met veel enthousiasme staken ze de schop in de grond voor het graven van plantgaten. Zwaar werk, sommige kinderen trokken hun jas er bij uit. Ook de directie van Circulus en beleidsmedewerkers van de gemeente hielpen een handje mee. Na het graven plantten ze  lindes, essen en beuken. Een aantal kinderen had er duidelijk verstand van: “Een beuk? Nee joh een es, dat zie je zo!”

De boompjes groeien komende jaren uit tot een biodiverse en toekomstbestendig bomenrij. Juist in het buitengebied krijgen boompjes de ruimte om beeldbepalende bomen te worden. IJkpunten waar ook volgende generaties mensen en dieren onder leven, spelen of schuilen. Met het project aan de Dochterenseweg trapten de kinderen gelijk het bomenplantseizoen af.

Bomen werken!

Het landelijk thema van de boomfeestdag was dit jaar ‘(met) Bomen werken!’. Stichting Nationale Boomfeestdag: “Bomen houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen, leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan planten en dieren. Kortom: bomen zijn aan het werk! Maar ook vakmensen zijn aan het werk. Ze plannen, planten en verzorgen. Goed om kinderen in contact te brengen met een prachtig en belangrijk vak. Een vak met en voor de toekomst.”

Deel dit artikel