Boeren, burgers en bedrijven zorgen via crowdfunding voor een 16,5 km lang zonnebloemlint in Lochem. Meer dan 200 burgers en zeven bedrijven trokken hun portemonnee. Zo kunnen 30 Lochemse boeren langs hun maisvelden linten van zonnebloemen zaaien. Daarmee is de eerste crowdfundingsactie een succes.

initiatiefnemers bij het informatiebord
Gerrit Boschloo, Gerrit Steging en Marlies Gommers plaatsen het informatiebord in het net ingezaaide bloemenlint.

Vrijdag 15 mei zaaide loonwerker Gerrit Boschloo bij boer Gerrit Steging in Gorssel de eerste meters in. Gerrit Steging: ‘Dit jaar zaaien we een gemengd zonnebloemenmengsel dat we laten staan in de winter en zo nog aantrekkelijker is voor alle insecten en vogels.’

Marlies Gommers uit Gorssel steunde de zonnebloemactie actief. Zij onthulde een informatiebord over het zonnebloemlint. “Via een oproepje in de lokale media en een flyer ben ik mensen enthousiast gaan maken om bij te dragen.” En de respons was geweldig: 900 meter zonnebloemenlint. “Het voelt alsof je je omgeving hebt geadopteerd.”

Geslaagde crowdfunding

Het bedrag dat binnenkwam via de crowdfundingsactie is € 18.150,-. Gemeente Lochem deed als eerste een donatie. De partners van het zonnebloemlint TP Solar, Lochem Energie, Slootsmit mesttechniek, Gateway Woordenboeken, Mechanisatie Lochem BV, Agrowin en Limagrain doneerden elk ook een aanzienlijk bedrag.

In 2018 startte het project Zonnebloemlint vanuit de lokale LTO-afdeling; met elkaar kregen enkele boeren het idee om zonnebloemen langs maispercelen te zaaien. In 2019 nam ANV ‘t Onderholt de organisatie van het project over. Voor meer informatie kijk op www.zonnebloemlint.nl

Deel dit artikel