Ook deze zomer zullen er onder de noemer Zoem Mee weer zonnebloemranden rond maisvelden in onze gemeente verschijnen. We mikken op zo’n 20 tot 25 strekkende kilometer. Dat is niet alleen goed nieuws voor de bijen! Ook vogels en vlinders voelen zich thuis in het bloemenlint. Bewoners en toeristen kunnen genieten van de bloemenpracht in het landschap. Boeren die meedoen hebben er nauwelijks extra werk aan en kunnen rekenen op een kleine vergoeding.

Meedoen? Aanmelden kan tot 8 april

Boeren kunnen zich voor 8 april aanmelden bij hun eigen loonwerker. Het uitgangspunt is dat Zoem Mee geen extra kosten en nauwelijks extra werk oplevert. Wie meedoet krijgt een vergoeding van vijftig cent per strekkende meter. Deelnemers kunnen bovendien rekenen op de ondersteuning van  projectpartners als For Farmers en De Innovatie Coöperatie* en van hun eigen loonwerker. De zonnebloemen kunnen tegelijk met de mais gezaaid en geoogst worden. ForFarmers stelt het zonnebloemzaad ter beschikking.

Kilometers zonnebloemen

De Innovatie Coöperatie en de gemeente Lochem hopen komend seizoen met ongeveer 50 boeren samen te werken aan de  zonnebloemlinten langs maisvelden. In totaal gaan we uit van 20 tot 25 strekkende kilometer. Dit jaar willen we experimenteren met andere gewassen onder de zonnebloemen, die helpen om onkruid binnen de perken te houden.

Meer verscheidenheid aan planten en dieren

Zoem Mee past binnen de ambities van dit college. Het zorgt voor een grotere verscheidenheid en planten en dieren. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging, de Vogelbescherming en de Vlinderstichting houden bij wat het effect van de bloemenranden is op bijen, vlinders en vogels.

*In de Innovatie Coöperatie werken boeren samen aan duurzame vernieuwingen voor landbouw en landschap.

Deel dit artikel