“Je wilt weten wat er achter die bocht ligt”. De jury was unaniem. Het schilderij van Gerda Brink is de winnaar van de Bob Ross schilderwedstrijd. Begin november vorig jaar deed burgemeester Sebastiaan van ’t Erve een oproep aan mensen om een schilderij van de Lochemse Berg in Bob Ross-stijl te maken.

Alle deelnemers en de jury bij MuseumMORE. Winnares Gerda Brink staat rechtsvoor, gekleed in donkerblauw.

Door de coronacrisis moest de Bob Ross-tentoonstelling in MuseumMORE de deuren sluiten. “Hartstikke zonde,” vond Van ’t Erve. “Om toch iets van het optimisme en het plezier van Bob Ross over te brengen, hebben we daarom deze schilderwedstrijd bedacht. Want mensen konden tijdens de lockdown natuurlijk wel zelf thuis schilderen. En zoals Bob Ross zei:”You too can paint!”

Schilderij neemt je mee

En dat leverde 18 mooie inzendingen op. Winnaar werd Gerda Brink, met een schilderij dat de kijker als het ware meeneemt de Lochemse berg op. Jurylid Lisette Lagerweij directeur van Muzehof Centrum voor de Kunsten: “Je oog wordt als het ware het schilderij ingetrokken. Je wilt weten wat er achter die bocht ligt.” Zelf zegt de winnares over haar werk: “Ik kwam vroeger vaak op de Lochemse berg. Prachtig daar. Bob Ross ken ik van zijn serie die ik vroeger keek. Ik volgde ook een cursus in zijn schilderstijl.”

Happy painting

Jurylid Ellen van Slagmaat, van MuseumMORE vult aan: “Bob Ross straalt een enorm plezier in schilderen uit. En dat zien we terug in de inzendingen. Het plezier spat van elk schilderij af. De jury heeft ook gelet op de herkenbaarheid van de Lochemse Berg. En op de Bob Ross-schilderstijl. In het schilderij van Gerda komen beide volgens ons het beste samen.” Ook de werken die via ZoZijn zijn binnengekomen, stralen dat zorgeloze Bob Ross-gevoel uit, vond de jury. Bea en Willemien van ZoZijn wonnen in die categorie de eerste en tweede prijs.

Waar te zien?

De Bob Ross-tentoonstelling in MuseumMORE is nog tot en met 5 september te zien. Het winnende schilderij en de nummer twee van Paula van Enk, zijn nog tot september te zien in de Harculo-centrale in Zwolle, als onderdeel van de IJSSELBIENNALE. De twee prijswinnende schilderijen zijn te zien op www.lochem.nl/bobross.

Deel dit artikel