​​​​​​​Gelukkig kwamen er in onze gemeente in de week van 11 juli geen nieuwe besmettingen bij (bron GGD). Toch is het belangrijk om te weten dat iedereen met klachten zich kan laten testen op het coronavirus. In onze regio maar ook daarbuiten.

Afspraak maken

Heeft u coronaklachten? Bel 0800-1202. Houd uw burgerservicenummer bij de hand en maak een afspraak. Het nummer is 7 dagen per week, van 08.00 - 20.00 uur bereikbaar.

Wanneer een coronatest?

U heeft milde klachten die passen bij het coronavirus. Verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of ineens verlies van reuk of smaak. De test laat zien of je het coronavirus hebt op het moment van afnemen. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Testlocaties

GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft twee testlocaties. In Apeldoorn en Zelhem. De testlocaties zijn een drive-in. Met de auto rijdt u door de drive-in en word u zonder uit te hoeven stappen getest. Doet u de test liever op een andere plek, omdat dat dichterbij is? Bijvoorbeeld in Deventer of in Goor? Geef dit dan aan in het gesprek.

Hoe gaat een test?

Om te testen op besmetting, wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt voor onderzoek naar een laboratorium gestuurd.

De uitslag

Wanneer u getest bent, krijgt u de uitslag zo snel mogelijk te horen via de telefoon. De GGD probeert de uitslag binnen 2 werkdagen door te geven. Let op: de 48 uur gaat in op het einde van de dag waarop u getest bent. Als u een test doet, krijgt u een folder mee naar huis.

Blijf thuis tot u de uitslag weet

Blijf thuis tot de uitslag bekend is. Als u ook koorts heeft of benauwd bent, dan blijven ook uw huisgenoten thuis tot de uitslag bekend is.

Hebben huisgenoten ook klachten? Dan laten zij zich ook testen.

Als blijkt dat u op dit moment geen infectie met het nieuwe coronavirus heeft, mogen u en uw huisgenoten weer naar buiten.
Als blijkt dat u wel het nieuwe coronavirus heeft, blijven u en uw huisgenoten thuis. De GGD vertelt wat u en uw huisgenoten moeten doen.

Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest vindt u alle informatie over testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Ook vindt u hier vragen en antwoorden over testen. Bijvoorbeeld het antwoord op de vraag wat u moet doen als u op vakantie in coronaklachten krijgt.

Deel dit artikel