In het veld aan de Scheuterdijk, start op 11 november de zoektocht naar de vermiste Engelse piloot, F/Sgt William Hurrell. Zijn toestel, de Hawker Typhoon wordt dan geborgen. We vertellen u graag over deze zoektocht op woensdagmiddag 20 november.

Hier in het veld aan de Scheuterdijk in Eefde start op 11 november de zoektocht naar de Hawker Typhoon en de piloot.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “In de aanloop naar 75 jaar vrijheid is het extra bijzonder dat we deze berging doen, om de vermiste piloot een eervolle laatste rustplaats te kunnen geven. We nemen u graag mee in dit bijzondere stukje van onze geschiedenis. Wie was F/Sgt William Hurrell? Wat was zijn missie tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wat is er met hem gebeurd? Hoe is de berging van het vliegtuig aangepakt? Medewerkers van Defensie, bergingsspecialist Leemans, gemeente en vrijwilligers van historische Vereniging De Elf Marken en Stichting Veteranen Oost Nederland staan u graag te woord.”

Veel belangstelling

Het weiland waarin het vliegtuig op 26 september 1944 neerstortte, is klein. De belangstelling is vermoedelijk groot. In de ochtend bezoeken leerlingen en veteranen de crashlocatie. We richten het terrein zo in, dat iedere bezoeker een ronde over het terrein kan maken van een half uur. Zo hopen we zoveel mogelijk belangstellenden te kunnen informeren. Na aanmelding krijgt u informatie over de aanrijroute en parkeren.

Eerbetoon

De berging is 75 jaar na dato een belangrijk eerbetoon aan de piloot en zijn nabestaanden. De zoektocht is mogelijk mede dankzij het nationaal programma berging oorlogswrakken. De berging in onze gemeente is de tweede berging. In de beoordeling of het mogelijk is om stoffelijke resten vinden, is dankbaar gebruik gemaakt van de kennis van Historische Vereniging De Elf Marken. Deze vereniging doet al lange tijd historisch onderzoek en plaatste in 1999 een monument ter nagedachtenis aan William Hurrell. We hopen natuurlijk dat zijn stoffelijke resten gevonden gaan worden, zodat de piloot een eervolle laatste rustplaats krijgt. Dat is het doel van deze berging, maar dit is vooraf niet met 100% zekerheid te zeggen.

Meer algemene informatie over de berging leest u op www.lochem.nl/vliegtuigberging-eefde.

Deel dit artikel