De eikenprocessierups is op dit moment volop aanwezig. Ieder jaar neemt ook in onze gemeente het aantal toe, maar dit jaar lijkt er sprake van een grote stijging. De ‘plaagrups’ maakt nesten in de eik en onder de grond. Contact met de ‘brandharen’ kan onder meer irritaties aan de huid, luchtwegen of ogen veroorzaken. Hoe bestrijden we deze rups en wat kunt u zelf doen?

Regelmatig is ook een extra hoge hoogwerker nodig om de eikenprocessierups te bestrijden.

De eikenprocessierups gaan we al een aantal jaar zo veel mogelijk preventief te lijf. Circulus-Berkel BuitenRuimte werkt voor de bestrijding samen met de firma Wolterinck. De eiken binnen de kernen die gevoelig zijn voor de rups, behandelen zij in het voorjaar met biologische middelen. Sinds 2018 gebeurt dit ook op aangewezen locaties in het buitengebied. De locaties zijn door de gemeente vastgesteld op basis van de nota mobiliteit, waarin onder meer school- en recreatieroutes aangegeven staan. Worden er in de zomer toch rupsen aangetroffen? Dan zuigen we deze een voor een weg (curatief bestrijden). Dit is een effectieve, maar intensieve aanpak.

Planning

In de afgelopen jaren is er samen met Circulus-Berkel een database opgebouwd met de gegevens van (risico)locaties. Hoewel er sprake is van topdrukte loopt de curatieve bestrijding daarom redelijk volgens planning. Meldingen van nesten binnen het bestrijdingsgebied worden opgenomen in een route. Wolterinck plant deze routes niet altijd op volgorde van melden, maar zo efficiënt mogelijk.

Wat kunt u zelf doen als u nesten in uw tuin ziet?

  • Schakel een gespecialiseerd bedrijf in voor verwijdering en blijf zelf op afstand
  • Laat kinderen en huisdieren afstand houden en houd ramen en deuren gesloten
  • Hang geen was buiten en sluit de zandbak af

Wat doet u als u brandharen op uw huid heeft?

  • Niet krabben of wrijven
  • Probeer brandharen te verwijderen met plakband of kleefpleister
  • Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water
  • Doe kleding waarin brandharen zitten uit en was het op minimaal 60 graden
  • Reageert u allergisch op de brandharen? Neemt u dan altijd contact op met uw huisarts
  • Jeuk bestrijdt u het beste met verzachtende crème met Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus

Hoe meld ik een nest?

U meldt nesten via Circulus-Berkel, telefoon (0900) 9552, whatsapp (06) 10507300. Het kan even duren voor Wolterinck het nest komt weghalen. Locaties zoals scholen en zwembaden hebben voorrang. Regelmatig is bijvoorbeeld een hoogwerker nodig of een ‘klimmer’. Dan plant Wolterinck het werk in fases.

Tips en adviezen leest u ook op www.ggdnog.nl.

Deel dit artikel