Sinds kort is beiaardier Jan-Geert Heuvelman in dienst van de gemeente. Hij heeft een buitengewoon dienstverband gekregen. Hoog in de toren van de Gudulakerk in Lochem bespeelt hij één van de betere carillons van Nederland. Heuvelman heeft een baan met uitzicht dus.

Beiaardier Jan-Geert Heuvelman hoog in de toren van de Gudulakerk in Lochem.

De gemeente vindt het werk van de beiaardier niet alleen waardevol op muzikaal gebied. Heuvelman verzorgt ook het kleine onderhoud aan het historisch waardevolle klokkenwerk in de toren. De beiaardier geeft daarnaast rondleidingen voor belangstellenden en scholen. “Ik vertel dan meer over de achtergrond en de geschiedenis van mijn werkplek en het instrument”, aldus Heuvelman. De in Rijssen woonachtige beiaardier werkt sinds 2013 in Lochem.

Hoe is de liefde ontstaan?

Maar hoe komt iemand erbij om beiaardier te worden? “Toen ik 15 was werd het carillon in Rijssen uitgebreid. Ik werd uitgenodigd voor de ingebruikname van het vernieuwde instrument. Daar is de liefde voor de beiaard geboren”, vertelt Heuvelman enthousiast. Na zijn middelbare schoolopleiding is hij naar de Beiaardschool in Amersfoort gegaan. In zes jaar tijd behaalde hij daar zijn master diploma. 

Sfeerverhogende bijdrage

Heuvelman levert met zijn muziek een sfeerverhogende bijdrage aan evenementen als de Bachweken, Kerst en de intocht van Sinterklaas. Natuurlijk speelt hij ook op andere feestdagen en elke woensdag tijdens de weekmarkt. Klassieke muziek, populaire nummers en kinderliedjes, er komt van alles voorbij.

Zet beiaardcultuur op de kaart

Voor de Stichting Vrienden van de Beiaard Lochem zijn we nog op zoek naar mensen. Bent u geïnteresseerd om de beiaardcultuur in Lochem op de kaart te zetten, laat het weten! Het kost een paar uur per jaar. U kunt dan een mail sturen naar: beiaardlochem@gmail.com.

Verzoeknummers

De activiteiten rondom de beiaard kunnen gevolgd worden via de Facebookpagina 'Beiaard Lochem' of Twitter (@jgheuvelman). Verzoekjes zijn hier welkom. Ook kunt u uw verzoek mailen naar: beiaardlochem@gmail.com. Wellicht klinkt binnenkort het door u verzochte nummer over de daken van Lochem.

Deel dit artikel