Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting die enorm toeneemt. Bij deze vorm van criminaliteit doen oplichters zich voor als medewerker van een bank. Zij zetten mensen onder druk om hun pinpas, pincode of andere gegevens af te staan. Ook in de gemeente Lochem waren meerdere oudere inwoners, vooral zestigplussers het slachtoffer van nepbankmedewerkers.

Wat is bankhelpdeskfraude?

Bij dit soort fraude doen oplichters zich voor als behulpzame medewerkers van de bank. Zij bellen plotseling op en zetten mensen onder druk met babbeltrucs. Ook weten ze soms al veel gegevens van het slachtoffer. Deze oplichter probeert de inloggegevens van telefoon, tablet en bankrekening te krijgen of de bankpas met pincode. Vaak meldt een zogenaamde bankmedewerker zich daarna aan huis, om te 'helpen' met het probleem door de pinpas op te halen. Ook wordt daarbij steeds vaker gevraagd of mensen waardevolle spullen in huis hebben. Die worden dan ook meegenomen; zogenaamd om te bewaren in een kluis.

Trap er niet in!

De emotionele schade bij deze vorm van oplichting is groot. Dat zien ook Ingrid Stam en Pim Jansen, beide wijkagent in de gemeente Lochem. ‘Trap niet in de stroom aan persoonlijke informatie, kennis of details’, zeggen zij. De belangrijkste boodschap is: een bank zal nooit per mail of telefonisch vragen naar inloggegevens, uw saldo of om geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige’ rekening. ‘Krijgt u een telefoontje hierover? Ga hier niet in mee en beëindig het gesprek. Bel vervolgens zelf uw bank op zodat u het verhaal kunt controleren.’

Toch slachtoffer geworden?

Meer informatie en advies

U kunt veel doen om te zorgen dat u geen slachtoffer wordt van bankhelpdeskfraude. Er zijn online veel websites te vinden met tips en adviezen, zoals:

Bijeenkomsten om senioren weerbaar te maken tegen oplichting

Dit voorjaar organiseert de gemeente Lochem samen met wijkagenten, Stichting Welzijn Lochem en ‘t Baken 2 bijeenkomsten voor senioren. Het doel van de bijeenkomst is om ouderen weerbaarder te maken tegen digitale oplichting. Tijdens de informatieve bijeenkomsten ‘Echt of Nep?’ wordt aan de hand van korte filmpjes gesproken over digitale oplichting. U krijgt zo handige tips over onder andere nep e-mails en nep-appjes. De bijeenkomsten vinden plaats op 11 mei van 14.00-16.00 uur in Het Hart, Eefde en op 8 juni van 14.00-16.00 uur in het gemeentehuis, Hanzeweg 8 in Lochem (vergadercentrum begane grond).Wilt u hierbij aanwezig zijn? Meld u dan aan op de website: www.lochem.nl/samen-weerbaar. U mag ook bellen met gemeente Lochem via (0573) 28 92 22.
Deel dit artikel