Het coronavirus raakt ons allemaal. We weten niet wanneer ons leven weer normaal wordt. Volhouden wordt dus lastiger. Daar hebben we elkaar hard bij nodig. Daarom zetten we de schouders onder Aandacht voor elkaar. Een landelijk initiatief om nog meer naar elkaar om te kijken. Wij delen verhalen van inwoners.

Ook meedoen in deze rubriek? Stuur een berichtje aan berkelbode@lochem.nl

“We hebben altijd vooral de kinderen voor ogen”

Taco Houkema is directeur op de Julianaschool in Almen en de Beatrixschool in Harfsen, coach en onderwijsvernieuwer. Hij groeide op in Lochem en woont met zijn gezin in Deventer.

Taco: "Voor de coronatijd wisten mensen beter waar ze aan toe waren. Hoge verwachtingen waren er al. Bijvoorbeeld over schooladviezen of dagelijkse heen-en-weerschriftjes over kinderen. Dit nam toe in coronatijd. Zoals de vraag naar een handleiding bij alle lesstof om kinderen thuis te helpen.”

Wanneer was voor jou de invloed van corona het grootst?

"In maart en april toen de scholen voor de meeste kinderen gesloten waren. Kinderen, ouders, medewerkers. Iedereen moest het opeens doen met een nieuwe werkelijkheid van lege klassen, digitaal onderwijs en contact op afstand. Mensen hadden zorgen over achterstanden. Vaak werd gedacht dat ik de antwoorden wel zou hebben op veel van de vragen die ontstonden. Dat was lang niet altijd zo. Communicatie was het sleutelwoord.”

Hoe heb jij je aangepast aan de omstandigheden?

"Het was voor mij leven bij de dag. Ik was voorzichtig, maar heb niet in angst geleefd. Ik probeerde er vooral van 's morgens vroeg tot 's avonds laat te zijn voor mijn omgeving. Verbinden, duidelijkheid scheppen, hoop geven. In maart/ april deed ik dat vooral digitaal vanuit huis. Daarna probeerde ik weer beschikbaar te zijn op de scholen.”

Is er iets uit deze tijd dat je wilt meenemen naar de toekomst?

 "Het zou mooi zijn als mensen erop vertrouwen dat scholen altijd vooral de ontwikkeling van kinderen voor ogen hebben. We vooral daarop willen aansluiten. Als corona ons iets leert, is het dat elke dag een nieuwe werkelijkheid is.”

Deel dit artikel