Het coronavirus raakt ons allemaal. We weten niet wanneer ons leven weer normaal wordt. Volhouden wordt dus lastiger. Daar hebben we elkaar hard bij nodig. Daarom zetten we de schouders onder Aandacht voor elkaar. Een landelijk initiatief om nog meer naar elkaar om te kijken. Wij delen verhalen van inwoners. Ook meedoen in deze rubriek? Stuur een berichtje aan berkelbode@lochem.nl

“Onze cliënten kregen ook hulp uit onverwachtse hoek”

Erna Olden werkt inmiddels acht jaar bij Buurtzorg, team Lochem. Ze woont samen met haar gezin in Lochem. Op haar fiets gaat ze naar haar cliënten toe, waar ze met beschermende middelen haar werk doet.

Erna: "Buurtzorg werkt met kleine zelfsturende teams. In deze coronatijd zijn we veel bezig met het organiseren en plannen van onze routes in de wijk. We proberen veel samen te werken met de andere teams in Lochem. Er zijn vaste collega’s die naar cliënten gaan die getest en of besmet zijn, zodat het overige personeel het reguliere werk kan doen.”

Wanneer was voor jou de invloed van corona het grootst?

"Dat was in de eerste periode. Mensen die wij in zorg hebben waren angstig en onzeker. Nu merk je dat ze er meer aan gewend zijn. Ze denken meer mee. Er staat voor ons desinfectiegel en een keukenrol klaar. Mensen hebben vertrouwen in ons en dat is fijn. We helpen en beschermen elkaar door ons aan de maatregelen te houden.”

Hoe heb jij je aangepast aan de omstandigheden?

“Bij Buurtzorg hadden ze gelukkig de beschermende middelen al snel goed in orde. Privé was het wel even schakelen. Geen verjaardagen of feestjes meer. Meer zorg voor je ouders erbij en je zag in de eerste periode ook helemaal niemand op de weg.

Is er iets uit deze tijd dat je wilt meenemen naar de toekomst?

“Je ziet dat de mensen die wij in zorg hebben veel hulp kregen uit onverwachtse hoek. Buren deden de boodschappen en hun kinderen namen de rol als mantelzorger sneller op zich. Die zorgzaamheid voor elkaar, dat zou altijd zo moeten zijn. Ook de vele telefonische afspraken met bijvoorbeeld de ziekenhuizen zijn voor onze kwetsbare oudere mensen eigenlijk veel beter. Dat geeft meer rust.”

Deel dit artikel