Drie vragen voor de burgemeester van de gemeente Lochem

Hoe heeft u de zomervakantie doorgebracht?

“Deze zomer hebben mijn gezin en ik in Nederland doorgebracht. Een vakantie die anders was dan anders, vanwege alle maatregelen. Vanaf maart was de coronacrisis onderdeel van mijn dagelijks werk en privéleven. Ook ik ben vooral thuis gaan werken, digitaal gaan vergaderen. Ook inwoners ontmoette ik digitaal. Nu is de vakantie voorbij, maar het virus is nog steeds niet weg.”

Hoe ging het deze zomerperiode in de Lochemse samenleving?

“Het aantal besmettingen in onze gemeente valt gelukkig mee. Tot de zomer waren er 100 besmettingen. In juli en augustus kwamen er in onze gemeente 5 besmettingen bij. We wonen minder dicht op elkaar dan in de steden. Maar toch is dit een compliment aan onze inwoners.

Uit waarneming van onze handhavers weten we dat mensen de maatregelen over het algemeen goed naleven. En dat mensen bereid zijn tot een gesprek, als dat niet zo is. Onze handhavers zijn de hele zomer op pad geweest. De sfeer was goed op bijvoorbeeld de terrassen en de campings.

Omdat de besmettingen hier meevallen, merk je ook ongeduld over de maatregelen. Ik snap dat heel goed. Want de maatregelen raken ons gevoel van vrijheid. Toch is het nodig dat we die maatregelen blijven naleven. We zijn tot nu toe samen in staat gebleken om verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen.”

Wat is uw boodschap van dit moment aan onze inwoners?

“Voor veel mensen begint school, werk, studie en of sport. Maar wel anders. En mensen hebben zorgen, over werk, de economie, verlies of de toekomst. Dat is begrijpelijk. Als gemeente zijn we een aanspreekpunt voor onze inwoners. Inwoners, organisaties en bedrijven kloppen gelukkig ook bij ons aan met vragen. We kunnen niet altijd praktisch helpen, maar denken graag mee. Informatie over regelingen publiceren we op www.lochem.nl en we zijn een luisterend oor. Zo spraken we laatst 50 ondernemers, om te vragen hoe het met hen gaat. Wees er voor elkaar, klop aan als u een hulpvraag heeft. En houd u aan de maatregelen. Beperk feestjes thuis, houd afstand, vermijd drukte, was goed uw handen, laat u testen bij klachten. Alleen samen krijgen houden we corona onder controle!”

Deel dit artikel