Elf inwoners zijn vanaf dit najaar zichtbaar als ambassadeur van vrijwilligerswerk. Stichting Welzijn Lochem (SWL) zet hen in het zonnetje met de campagne ‘Ben jij vrijwilliger? #ikook. Ga gerust in gesprek met de ambassadeur uit jouw kern. Of doe mee aan een van de activiteiten in de campagneperiode. Of wordt ook vrijwilliger!

De campagne is bedacht om het toch al mooie animo voor vrijwilligerswerk in onze gemeente, nog verder aan te wakkeren. En om de Vrijwilligerscentrale bekender te maken. Gemeentenieuws sprak met Sonja Peterse van SWL. Sonja: “Als ik vrijwilligers naar hun ervaring vraag, hoor ik veel voldoening. Ze krijgen er veel energie van, vinden het belangrijk iets om handen te hebben of maken de wereld graag ‘n beetje mooier. De campagne portretteert 11 vrijwilligers en hun verhaal.”

Portretten in elke kern

De portretten zijn straks te zien in elke kern, want elke kern heeft straks een ambassadeur. “Mensen die plaatselijk goed bekend zijn en waarmee je gemakkelijk in gesprek komt”, vertelt Sonja. “De verhalen over hun vrijwilligerswerk komen ook online en in de wekelijkse rubriek in de Berkelbode: Vrijwilliger centraal.”

Tentoonstelling, lezing en festival

Naast een mooie serie portretten en verhalen, bestaat de campagne uit een reizende tentoonstelling, een lezing en een vrijwilligersfestival. Sonja: “De tentoonstelling opent op 11 september in het gemeentehuis en aansluitend is er een boeiende lezing over laaggeletterdheid. Hoe herken je het? Hoe kun je ermee omgaan? Een samenwerking met Taalhuis Zutphen-Lochem. Op 9 november is het vrijwilligers workshopfestival in het Stadshuus. Vol leuke workshops, gezelligheid en lekker eten. Het festival is voor iedereen die actief is als vrijwilliger in de gemeente Lochem”.

Wie is actief als vrijwilliger?

Wie is gemiddeld genomen actief als vrijwilliger? Sonja “Als je denkt dat vooral vrouwen vrijwilligerswerk doen, heb je het mis. Het zijn namelijk overwegend mannen. En in tegenstelling tot wat velen denken, zetten ook jongeren zich in. Vrijwilligerswerk is er op allerlei terrein. In de natuur, in de zorg, sport of in de buurt. Er is echt voor iedereen iets passends te vinden. Dat blijkt wel uit de verhalen van onze ambassadeurs. Bij de Vrijwilligerscentrale vertellen we er graag meer over.”

Vrijwilligerscentrale

Steeds meer organisaties hebben behoefte aan vrijwillige inzet. Soms gaat het om eenmalige hulp, dan weer om inzet voor een wat langere periode. Organisaties kunnen vacatures aanmelden bij de vacaturebank van onze Vrijwilligerscentrale. “Wij zijn er ook voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen. Of benieuwd zijn of het iets voor hen is. Wij zorgen voor een juiste match”, aldus Sonja.

Wil je erbij zijn?

  • Woensdag 11 september: expositie “Ben jij vrijwilliger? #ikook. Aansluitend lezing over laaggeletterdheid in gemeentehuis, 19.00 uur. Wethouder Eric-Jan de Haan opent de avond.
  • Zaterdag 9 november Vrijwilligers workshopfestival in het Stadshuus voor alle vrijwilligers en mantelzorgers uit de gemeente Lochem.
  • Meer informatie: www.vrijwilligerscentralelochem.nl

 

Deel dit artikel