Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving. Meestal op vrijwillige basis, onopvallend en op de achtergrond. Toch zouden zij best eens in het zonnetje mogen worden gezet. Kent u zo iemand en vindt u dat deze persoon publieke erkenning verdient? Dan kunt u voor hem of haar een Koninklijke onderscheiding aanvragen.

Een Koninklijke onderscheiding of ‘lintje’ is een waardevolle erkenning voor de persoonlijke inzet van iemand voor de samenleving. Iedereen mag zo’n lintje voor iemand anders aanvragen. De burgemeester deelt de lintjes uit. Dit kan op twee verschillende momenten: tijdens de lintjesregen of op een ander bijzonder moment. 

Hoe vraag ik het aan?

Neem contact op met mevrouw M. Fleerakkers of mevrouw E. Zernits, telefoon (0573) 28 92 22, e-mail bestuurssecretariaat@lochem.nl. Zij kunnen aangeven of de verdiensten bijzonder genoeg zijn en leggen uit hoe u te werk moet gaan.

Lintjesregen

De laatste werkdag voor Koningsdag vindt meestal de lintjesregen plaats. Wilt u iemand voordragen ter gelegenheid van de lintjesregen in 2020? Dient u dan uiterlijk 15 mei 2019 uw voorstel in.

Op een ander bijzonder moment

U kunt ook iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding bij een andere gelegenheid dan Koningsdag. Bijvoorbeeld tijdens een jubileum of afscheid. Dit moment moet te maken hebben met de reden van het lintje. Het behandelen van een aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding kost veel tijd. Daarom kunt u tot zes maanden voor de gewenste uitreikdatum een verzoek indienen.