Rijbewijs

Beschrijving

Als u geslaagd bent voor het rijexamen kunt u bij de gemeente een rijbewijs aanvragen. Ook het vernieuwen van uw rijbewijs doet u op het gemeentehuis.  

  • Als u een rijbewijs met de categorieën C, CE, D of DE heeft, dan moet u eerst gekeurd worden. Een gezondheidsverklaring hiervoor kunt u kopen bij de gemeente of bij het CBR (www.cbr.nl). De keuring moet door een arbo-arts gebeuren.
  • Ook personen die 75 jaar of ouder zijn en waarvan het rijbewijs afloopt, moeten eerst gekeurd worden voordat zij het rijbewijs kunnen vernieuwen. Ook hiervoor zijn gezondheidsverklaringen te koop op het gemeentehuis of bij het CBR (www.cbr.nl).
  • Als u om medische redenen een rijbewijs heeft dat korter geldig is dan 10 jaar moet u ook eerst gekeurd worden. Ook hiervoor is een gezondheidsverklaring te koop op het gemeentehuis of bij het CBR (www.cbr.nl).

Wilt u met spoed een rijbewijs aanvragen, dan moet dit voor 14.00 uur aangevraagd zijn. U betaalt extra kosten hiervoor. Uw rijbewijs is dan de volgende werkdag vanaf 10.00 uur af te halen.

Uw rijbewijs is na 5 werkdagen klaar. Als u uw nieuwe rijbewijs komt afhalen, moet het oude rijbewijs worden ingeleverd.

Wat heb ik nodig?

  • Een recente pasfoto. Deze pasfoto moet voldoen aan speciale eisen. Een erkend fotograaf weet welke dat zijn.
  • Uw rijbewijs. Heeft u geen rijbewijs dan een geldig paspoort of identiteitskaart.

Bij vermissing

Als u uw rijbewijs kwijt bent, maken wij een verklaring van vermissing op.

Bij categorie-uitbreiding

Het eerder afgegeven rijbewijs.

Bij omwisseling buitenlands rijbewijs

Kijk hiervoor op de website van het RDW.

Wat kost het?

  • Afgifte, vernieuwing of omwisseling  € 39,45
  • Verhoging bij spoedaanvraag € 34,10
  • Verklaring van vermissing € 24,40
  • Gezondheidsverklaring   € 34,80

Hoe vraag ik het aan?

Voor het aanvragen van een rijbewijs kunt u een direct online een afspraak maken. U krijgt van ons via de mail een bevestiging van uw afspraak.

U kunt ook komen tijdens onze vrije inlooptijden. Bekijk de actuele openingstijden. Het maken van een afspraak voorkomt wachttijd.

Wat mag u van ons verwachten?

Na vijf werkdagen kunt u het rijbewijs persoonlijk afhalen. Uw huidige rijbewijs moet u dan inleveren.

U kunt bij het aanvragen een beroep doen op de spoedprocedure. In die gevallen kunt u in de regel de eerstvolgende werkdag het rijbewijs ophalen. Aan de spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

Vraag en antwoord

Heeft u een nieuw rijbewijs nodig, omdat u het oude kwijt bent?

Ja, dan maken wij een verklaring van vermissing op. U hoeft niet meer naar de politie voor een proces-verbaal.

Wilt u een ander type motorvoertuig op uw rijbewijs laten bijschrijven?

Uw rijbewijs geldt voor een bepaald type motorvoertuig. Wilt u een ander type laten toevoegen (categorie-uitbreiding)? Dan moet u daarvoor naar het gemeentehuis komen. Denk eraan dat u uw oude rijbewijs meeneemt.

Wilt u een militair rijbewijs inwisselen?

De omwisseling van een militair rijbewijs naar een burgerrijbewijs is eind 2014 gewijzigd. Een militair kan via het gewone aanvraagproces een rijbewijs aanvragen.

 

 

Wilt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen?

Niet alle buitenlandse rijbewijzen kunnen omgewisseld worden voor een Nederlands rijbewijs. In sommige gevallen moet u opnieuw rijexamen doen.

Op de website van het RDW vindt u alle informatie over de aanvraag.