De gemeente Lochem heeft een rijke geschiedenis. Binnen de gemeente is veel erfgoed. Zoals de vele landgoederen, de sluis in Eefde en het archeologisch monument de Spaanse schans. Hoe we ons erfgoed zo goed mogelijk kunnen bewaren en beleefbaar maken, leest u in onze erfgoedvisie 2020-2030 (pdf, 4.747 KB) . Om waardevolle gebouwen te beschermen, hebben rijk en gemeente ze aangewezen tot gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten.

Monumentencoach

Martijn Haitink is monumentencoach voor de gemeente Lochem. De vragen die ik tot nu toe heb mogen beantwoorden, zijn heel divers. Van vragen over bouwkundige gebreken en isolatie tot aan de mogelijke vergunningsplicht voor verschillende werkzaamheden. Uw vragen over vergunningen zorgen ervoor dat wij gerichte en begrijpelijke informatie gaan geven over de omgevingsvergunning bij monumenten. Daarnaast ga ik samen met de gemeente Lochem uitgangspunten voor monumenten opstellen voor het plaatsen van isolatieglas of zonnepanelen.

Mocht u vragen hebben over uw monument, neemt u dan contact met mij op. Ik help u graag. U kunt mij bereiken via (0573) 289 262 of  monumentencoach@lochem.nl

Nieuwsbrief Erfgoednieuws

De nieuwsbrief komt ongeveer 4 keer in het jaar uit. Hierin staan allerlei ontwikkelingen op het gebied van erfgoed in de gemeente. Lees over Martijn Haitink, onze monumentencoach en onze regioarcheoloog. Er is ook  een rubriek “eigenaren vertellen”. 

Uw monument verduurzamen? Er kan meer dan u denkt!

Als eigenaar van een monument wilt u natuurlijk graag dat uw monument klaar voor de toekomst is. Een uitdaging daarbij is: hoe verduurzaamt u uw monument, zonder dat het zijn identiteit verliest? In dit magazine leest u met welke stappen u te maken krijgt tijdens het proces van verduurzaming. U vindt er ook concreet advies en handige tips in. U kunt de bladerbare versie lezen of de pdf-versie (pdf, 13.764 KB) .

Magazine 'Een nieuwe tijd'

Elf gemeenten in de Achterhoek hebben de handen in één geslagen om samen het erfgoed van de wederopbouw in deze regio onder de aandacht te brengen. Lees hierover in het magazine 'Een nieuwe tijd'. 

De erfgoedcommissie

De erfgoedcommissie geeft burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd informatie en advies. Dat gaat over de cultuurgeschiedenis in het algemeen en van de erfgoedverordening in het bijzonder.

Aanwijzing en verbouwing

Als eigenaar van een monument heeft u iets bijzonders in handen. Daaraan zitten rechten en plichten. Wij willen u graag helpen en adviseren over die extra verplichtingen. Dat doen we ook graag bij verduurzaming of verbouwing van uw monument.