Snel en goed internet buitengebied onmisbaar

foto aanleg glasvezel in buitengebied

28 maart 2018

Afgelopen jaar hebben we alles in het werk gesteld om de aanleg van glasvezel in het buitengebied te versnellen. Dit heeft geleid tot afspraken met twee aanbieders. Zij zijn intussen gestart met de vraagbundeling en een campagne. U kunt u nu aanmelden!

Wethouder Bert Groot Wesseldijk: “Goed internet in het buitengebied is onmisbaar. Een bestandje uploaden voor werk of studie, een film kijken op Netflix, contact via een videoverbinding met een zorginstelling. Het moet allemaal gemakkelijk gaan om het platteland leefbaar te houden. U kunt zich bij twee verschillende aanbieders aanmelden voor een glasvezelaansluiting. Ik zou zeggen: zoek onze ambassadeurs op als u vragen heeft en schrijf u nu in! Hoe meer aanmeldingen, hoe groter de kans dat het doorgaat.”

Welke aanbieders?
De aanleg van telecomnetwerken zoals glasvezel is voorbehouden aan marktpartijen. In Lochem heeft zich de unieke situatie voorgedaan dat twee partijen glasvezel in het buitengebied willen aanleggen. Dit zijn Glasvezel Buitenaf en Digitale Stad Lochem. Meer informatie over hun aanbod is terug te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl en www.digitalestadlochem.nl. Bij Glasvezel Buitenaf kunt u inschrijven tot 26 april 2018 en bij Digitale Stad Lochem tot 28 april 2018.

Prijzen kunnen verschillen
De gemeente is bij wet verplicht om beide aanbieders op dezelfde wijze te ondersteunen. Dat betekent ook dat de gemeente geen invloed heeft op de prijs van de aanbieders voor een glasvezelaansluiting of een abonnement. De consumentenprijs kan dus per aanbieder of per gemeente in de regio verschillen.

Legestarief aanbieders aangepast
Voor de aanleg van een glasvezelaansluiting moeten in het buitengebied veel extra meters gegraven worden terwijl het aantal aansluitingen beperkt is. Een glasvezelnetwerk in het buitengebied is dan ook kostbaar. Omdat de gemeente de aanleg van glasvezel belangrijk vindt en om de aanleg voor marktpartijen aantrekkelijker te maken, geldt voor de aanbieders een laag legestarief.

Waar vind ik de ambassadeurs?
Heeft u vragen over het aanbod van Glasvezel Buitenaf of Digitale Stad Lochem, dan kunt u bij ambassadeurs terecht. Zoekt u een ambassadeur? Meld u zich dan bij Glasvezel Buitenaf, Digitale Stad Lochem of contact opnemen met een dorpsbelangenvereniging. Heeft u andere vragen, mailt u dan naar glasvezel@lochem.nl.