Gemeenteschrijver

Foto van de gemeenteschrijver

Gedurende het jaar vindt u hier zeer korte verhalen van onze gemeenteschrijver A.L. Snijders. Deze zogenaamde zkv’s gaan over opmerkelijke gebeurtenissen in de gemeente Lochem.

Sprookje

Als ik met motorzaag of kiespijn naar Laren rijd neem ik altijd smalle, bochtige wegen. Ik kruis twee kaarsrechte potloodstrepen: de spoorlijn en het Twentekanaal. Ik vertrek uit mijn huis in Klein-Dochteren en passeer na korte tijd de grens met Groot-Dochteren. De grens wordt gevormd door de meanderende Berkel die in Duitsland begint en in de IJssel eindigt. Voor de motorzaag koop ik een nieuwe ketting en de tandarts behandelt m'n kiespijn, Laren is er niet voor niets. Vanuit het vlakke land zie ik het Twentekanaal, het water zie ik niet, ik zie de dijk, ik zie de bomen op de dijk en ik zie het vrachtschip varen. Het vaart van oost naar west of van west naar oost, iemand die voor het eerst een schip door het land ziet varen, moet het water verzinnen. Nederlanders kunnen dat, ze zijn overal in de buurt van water, we zijn deltabewoners.

Ik besluit een schilderij te maken van het vrachtschip dat door het land vaart. Ik kies een koele, droge dag. Na enkele uren staat het erop, grote lijnen, primaire kleuren. Er rijdt een auto een eindje het land in, een man komt kijken wat ik schilder. Op dat moment vaart er geen schip langs, hij kijkt naar het doek, hij kijkt naar het landschap, hij denkt dat ik het schip verzonnen heb, ik leg hem uit dat hij het kanaal zal zien als hij de dijk oploopt. Hij doet het en begrijpt wat Nederland betekent. Hij komt uit Brazilië, maar ik laat hem niet alleen, mijn moeder is in Portugal geboren waar zij mijn vader heeft ontmoet. De liefde, ik ben een kind van tweetalige liefde, ik kan de Braziliaan uitleggen dat 'neder' laag betekent, hij is op bezoek in een laagland. Hij vraagt wat er hier zal gebeuren als de zeespiegel dramatisch stijgt, zoals voorspeld wordt. Ik leg hem uit dat de echte macht in dit land berust bij de ingenieurs. Zij geven op de laatste vraag het laatste antwoord. Dat stelt hem gerust, en mij ook want ik twijfel wel degelijk aan dit sprookje.

A.L. Snijders

A.L. Snijders (Amsterdam, 24 september 1937), pseudoniem van Peter Cornelis Müller, is een Neder- lands schrijver die in Klein Dochteren woont. In 2010 werd hij benoemd tot gemeenteschrijver van de gemeente Lochem. A.L. Snijders staat bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, kortweg zkv genoemd. In 2010 won hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Hij schrijft zijn zkv's momenteel voor de VPRO-gids en voor de radio- programma's De Avonden en De Ochtend van 4 waar hij het zkv zelf voorleest.